Medewerkers AH voelen zich onveilig door jakkerende Polen

DEN HAAG - De Nederlandse medewerkers in de distributiecentra van Albert Heijn voelen zich onveilig door toedoen van hun Poolse collega's. Die jakkeren zo hard door de magazijnen - om hun prestatiebonus te halen - dat het aantal ongelukken en bijna-ongelukken explosief zou zijn toegenomen. Ook verstaan de Poolse uitzendkrachten zo weinig Nederlands, dat het niet lukt om elkaar te waarschuwen bij gevaar. Dat stelt CNV-bestuurder Fedde Monsma.

''Polen zijn harde werkers en daar is niets mis mee. Ze krijgen van AH een paar euro bonus per dag als ze de prestatienorm halen. Voor hen is dat veel geld. Maar dan gebeurt het al snel dat ze risico nemen en nog net even voor een heftruck langs springen'', aldus Monsma. Ook zouden de uitzendkrachten die getraind zijn als orderverzamelaar ook ingezet worden voor taken waarvoor ze niet geschoold zijn.

De klachten over onveiligheid kwamen in april al naar boven in een enquête voorafgaand aan de CAO-gesprekken. ''Meer dan tachtig procent maakte zich zorgen over de veiligheid op de werkvloer. Het is de inzet van buitenlandse uitzendkrachten in combinatie met de enorme werkdruk. Want Albert Heijn groeit hard, maar bevoorraadt al die winkels nog steeds vanuit dezelfde zes distributiecentra in Zaandam, Zwolle, Elst, Geldermalsen, Tilburg en Pijnacker'', aldus Monsma.

''Signalen over onveiligheid negeren wij niet''
Albert Heijn herkent de klachten over onveiligheid in de dc's niet. De ongevalcijfers zijn niet toegenomen, aldus de grootgrutter. Toch praat de directie deze week met FNV en CNV over de klachten. ''Signalen over onveiligheid negeren wij niet'', aldus de woordvoerder.

De CNV-bestuurder stelt dat de veiligheid wel degelijk in het geding is. ''In elk magazijn gebeurt wel eens wat, daar zul je ons niet over horen. Maar de incidenten zijn bij AH explosief toegenomen en het speelt in alle zes distributiecentra.'' Volgens Monsma doet het probleem zich ook voor bij andere supermarkten die veel Oost-Europese uitzendkrachten inzetten.

In de dc's van AH werken drieduizend mensen, meer dan duizend van hen is uitzendkracht. Het merendeel is Pools. De prestatiebonus is er alleen voor uitzendkrachten, niet voor het vaste personeel. De vakbonden willen dat de Polen een basale cursus Nederlands krijgen en dat de werkdruk wordt verminderd. (JAN TROMMELEN)

''Meer dan tachtig procent maakte zich zorgen over de veiligheid op de werkvloer.'' Foto ANP/Koen Suyck Beeld
''Meer dan tachtig procent maakte zich zorgen over de veiligheid op de werkvloer.'' Foto ANP/Koen Suyck
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden