Medewerker Belastingdienst maakt foutje van 15 miljoen

Wie een keer een extraatje van zijn ouders krijgt, moet met lede ogen toezien hoe de Belastingdienst een graantje meepikt: van elke schenking gaat een deel naar de fiscus.

De zussen betaalden zonder morren. Beeld anp
De zussen betaalden zonder morren.Beeld anp

Twee zussen uit Noord-Holland waren echter niet ontevreden toen zij in 2013 van de fiscus een bericht kregen dat zij 3200 euro moesten afdragen over een schenking die zij hadden ontvangen van hun moeder. Ze betaalden zonder morren.

Bij de Belastingdienst had een administratief medewerker namelijk een foutje gemaakt. Die zag in de netjes ingevulde aangifte van één van de vrouwen een punt aan voor een komma en meende dat de dames beide ruim 37.000 euro van hun moeder hadden ontvangen.

Naheffing
In werkelijkheid kregen de dochters allebei 37 miljoen euro toegestopt.
Zodra een belastinginspecteur de fout ontdekte, stuurde hij aan beide vrouwen een naheffing: in plaats van 3200 euro moest er per persoon ruim 7,5 miljoen euro worden afgetikt.

Een komma met een waarde van 15 miljoen euro dus, want de fout die met de aangifte van de ene zus was gemaakt, was doorgevoerd in de aangifte van de andere zus.

Vergissing
De vrouwen, wiens identiteit onbekend is gebleven, waren zó verbolgen over het feit dat ze alsnog moesten betalen dat ze een rechtszaak aanspanden. In hoger beroep besloot het Amsterdamse gerechtshof eind vorige maand dat de fiscus weliswaar een verschrijving had gemaakt, maar dat die menselijke fout de Belastingdienst niet kan worden verweten, zo blijkt uit een vorige week gepubliceerd vonnis. De vrouwen hadden bovendien moeten begrijpen dat er sprake was van een vergissing.

Oftewel, zoals de rechter een oude beleidsregel over de Belastingdienst nog maar eens aanhaalde: "De belastingplichtige mag weliswaar rekenen op een zorgvuldig handelende Belastingdienst, hij kan niet zonder meer rekenen op een feilloos handelende Belastingdienst."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden