Medeverdachten Martha vrijgesproken voor voorbereiding liquidatie op de Dam

De rechtbank heeft Khalid J. (30), Inchomar B. (29) en Dennis L. (40) vanmorgen vrijgesproken van het samen met de inmiddels zelf geliquideerde beroepscrimineel Gwenette Martha voorbereiden van de liquidatie van rivaal Benaouf A., najaar 2012 op de Dam.

Paul Vugts
De politie doet onderzoek na één van de liquidaties de afgelopen jaren Beeld anp
De politie doet onderzoek na één van de liquidaties de afgelopen jarenBeeld anp

De drie verdachten krijgen wel elk een straf voor (met name) wapenbezit: Dennis L. acht maanden; Khalid J. zeven maanden en Inchomar B. vier maanden. Die straffen worden weggestreept tegen het voorarrest van achteneenhalve maand. Het Openbaar Ministerie had straffen tot ruim drieënhalf jaar geëist.

Martha en de drie nog levende verdachten waren in de vooravond van 31 oktober 2012 aangehouden op de Dam. J. en L. bleken doorgeladen vuurwapens bij zich te dragen. B. droeg een rastapruik met daar overheen een panty. Martha droeg een kogelwerend vest. In zijn kleding zat een briefje met daarop het kenteken van een Volkswagen Polo waarin Benaouf A. toen reed.

Katalysator
Benaouf A. was er in het milieu van beschuldigd dat hij twee weken voor de arrestaties Marthas rechterhand Najeb Bouhbouh had laten doodschieten in Antwerpen - een moord die geldt als katalysator in de onderwereldvete waarin inmiddels vele Amsterdamse criminelen zijn vermoord.

De rechtbank stelt 'met afschuw kennis te hebben genomen' van de 'niets en niemand ontziende' liquidatiegolf, maar ziet onvoldoende bewijs dat de verdachten een liquidatie in die reeks voorbereidden.

Wat zij op de Dam bespraken is niet duidelijk geworden; er zijn geen afgeluisterde (telefoon)gesprekken en het is onduidelijk of tijdens het handenschudden iets relevants is overgedragen. Het staat niet vast dat de verdachten van elkaar wisten wat ze bij zich hadden. De wapens kunnen J. en L. ook om andere redenen hebben gehad.

Geen inkomen
Tegen de weduwe van Martha en haar net meerderjarige zoon had justitie ook straffen geëist, omdat in hun huis een vuurwapen, dure horloges, telefoons en ruim vier mille contant lagen terwijl geen van de bewoners een legaal inkomen geniet.

De rechtbank spreekt de zoon vrij en geeft de weduwe slechts een bescheiden, voorwaardelijke taakstraf van veertig uur voor het witwassen, omdat haar door de moord op Martha (22 mei in Amstelveen) 'al leed is toegevoegd'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden