Medeonderzoeker ontkent bewering over gifgas in vliegtuigen

Een onderzoeker die voor het Academisch Medisch Centrum (AMC) onderzoek deed naar geheugenproblemen bij vliegtuigpersoneel, ontkent beweringen van een mede-onderzoeker, die in De Telegraaf vandaag stelt dat in elk vliegtuig gifgas rondwaart dat neurologische problemen kan veroorzaken.

null Beeld anp
Beeld anp

'Alle inzittenden van een vliegtuig worden blootgesteld aan de stof TCP die neurologische problemen kan veroorzaken als MS en Alzheimer.' Dit stelt dokter en piloot Michel Mulder vanochtend in De Telegraaf. Dat bericht werd groot overgenomen door andere media.

Mulder is co-auteur van een publicatie over geheugenproblemen bij vliegtuigpersoneel, dat na onderzoek door het AMC binnenkort in het wetenschappelijk tijdschrift Brain Imaging and Behavior wordt gepubliceerd.

Maar mede-auteur Liesbeth Reneman noemt Mulder voorbarig. 'We hebben geconstateerd dat twaalf onderzochte cabinepersoneelsleden geheugenproblemen hebben en dat de witte stof in hun hersenen afwijkt, maar we vonden geen relatie met het aantal vlieguren en TCP. Meer onderzoek is nodig.'

Zij verklaart het meninsgverschil uit het feit dat Mulder 'een betrokken piloot is, bijna een actievoerder'. Volgens Mulder verzwijgt de luchtvaartindustrie het probleem omdat aanpassing miljarden vergt en uit angst voor schadeclaims.

Mulder werkte mee aan de publicatie over het onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Brain Imaging and Behavior. TCP zit in olieproducten en komt met lucht via de motoren in het vliegtuig. 'Op pakjes sigaretten staat een waarschuwing maar niet op een ticket naar Barcelona,' zegt Mulder.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden