Mede-eigenaar Zed+ heeft spijt van verhuizing naar Nederland

De Spaanse mede-eigenaar van technologiebedrijf Zed+, die vorige week in Madrid de kortstondige arrestatie van de Amsterdamse topadvocaat Peter Wakkie bewerkstelligde, heeft spijt van de verhuizing van zijn bedrijf naar Nederland.

Peter Wakkie wordt in Spanje verdacht van het welbewust aansturen op een faillissement van een dochterbedrijf van Javier Perez Dolset.Beeld ANP

"Mijn advies aan ondernemers in Europa: mijd Nederland zolang garanties ontbreken dat de rechters honderd procent onafhankelijk zijn," zegt Javier Perez Dolset in zijn eerste interview over alle perikelen. "We kwamen naar Nederland vanwege de kwaliteit van het juridische stelsel. Maar dat heeft ernstige tekortkomingen."

Perez Dolset verkeert al enkele jaren op voet van oorlog met de Russische mede-eigenaren van Zed+. Om de impasse te doorbreken benoemde de Ondernemingskamer, een onderdeel van het Amsterdamse gerechtshof, eind 2014 Peter Wakkie als interim-bestuurder met de opdracht het bedrijf zo snel mogelijk te verkopen.

Volgens Perez Dolset wil Wakkie Zed+ voor een appel en een ei van de hand doen en speelt hij onder een hoedje met de Russen. Tot zijn frustratie houdt de Ondernemingskamer vooralsnog vast aan Wakkie als interim-bestuurder. Morgen buigen de rechters zich over een nieuw verzoek om Wakkie af te zetten, nu de Spaanse justitie hem op de korrel heeft voor mogelijke faillissementsfraude.

Belangenverstrengeling
Perez Dolset waarschuwt voor een jarenlange juridische strijd in Spanje als Wakkie aanblijft als topman. Daarin kan de Ondernemingskamer worden meegesleept, aldus Perez Dolset. Hij vindt het verbazingwekkend dat de Nederlandse rechters niet zelf onderzoek verrichten naar mogelijke belangenverstrengeling bij Wakkie. "Het Nederlandse juridische stelsel schiet tekort. Niemand controleert degenen die de rechters vertegenwoordigen. Ze kunnen doen wat ze willen."

Volgens de Spanjaard heeft Wakkie wel degelijk de Russische magnaat Mikhail Fridman ontmoet, de mede-eigenaar van Zed+. Zelf zegt Wakkie daarover dat Perez Dolset in de war is met een andere betrokken Russische ondernemer. De Spaanse oprichter van Zed+ suggereert in het vraaggesprek vorig jaar het slachtoffer te zijn geweest van een Russische hack.

Lees ook het interview met Javier Perez Dolset: 'De reputatie van het Nederlandse juridische stelsel staat op het spel.' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden