ME gaat toch weer ontruimen

AMSTERDAM - Ondanks een reeks rechterlijke uitspraken die het ontruimen van kraakpanden verbieden, houdt de mobiele eenheid morgen weer een ontruimingsronde door Amsterdam.

Onder de zeven panden die op de nominatie staan te worden leeggehaald, zijn ook panden die de ME op grond van het strafrecht zal ontruimen. Verscheidene rechtbanken, waaronder de Amsterdamse, hebben de laatste maanden geoordeeld dat de politie juist niet meer op grond van het strafrecht mag ontruimen.

De Amsterdamse politie ontruimt al decennia panden als die zijn gekraakt hoewel ze nog geen jaar leeg zijn. De rechters stelden onlangs vast dat ook krakers 'huisrecht' hebben. De wet geeft de politie nergens expliciet de bevoegdheid panden na een onwettige kraak te ontruimen. Ontruimen mag van die rechters alleen als de rechtbank de eigenaar van het pand in een civiele procedure gelijk heeft gegeven.

Burgemeester Job Cohen kondigde onlangs al aan dat hij ondanks de serie omstreden uitspraken op de oude voet wil doorgaan met het leeghalen van kraakpanden. Hij denkt dat anders de rechten van huiseigenaren te erg beknot worden. Voor zijn opstelling bestaat brede politieke steun; zowel in de Amsterdamse gemeenteraad als in de Tweede Kamer.

''De burgemeester heeft uitgelegd dat hij het Amsterdamse beleid doorzet tot de hoogste gerechtelijke instanties hun oordeel over de kwestie hebben geveld,'' zegt Cohens woordvoerder Bartho Boer. ''We gaan met onze ontruimingsrondes door tot de Hoge Raad of de wetgever heeft uitgesproken dat het echt definitief anders ligt met het recht panden te ontruimen dan we hier altijd gewend waren.''

Tussen de zeven panden die de politie morgen wil ontruimen, zitten overigens geen kraakpanden waarvan de rechtbank de laatste weken in haar omstreden vonnissen heeft besloten dat die niet ontruimd mogen worden.

De politie zal vandaag nog enkele van de voor ontruiming verkozen panden langsgaan om de krakers te bewegen weg te gaan. (PAUL VUGTS)

De Amsterdamse politie ontruimt al decennia panden als die zijn gekraakt hoewel ze nog geen jaar leeg zijn. De rechters stelden onlangs vast dat ook krakers 'huisrecht' hebben. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
De Amsterdamse politie ontruimt al decennia panden als die zijn gekraakt hoewel ze nog geen jaar leeg zijn. De rechters stelden onlangs vast dat ook krakers 'huisrecht' hebben. Foto ANP/Evert Elzinga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden