MCN komt met petitie, toneelgezelschappen schrijven brandbrief

Muziek Centrum Nederland (MCN) heeft een petitie in omloop gebracht in verband met de cultuurbezuinigingen. Het muziekinstituut in Amsterdam roept iedereen op die het niet eens is met het wegbezuinigen van MCN de petitie te ondertekenen. Ook toneelgezelschappen komen in actie tegen de plannen van het kabinet. Zij hebben de Tweede Kamer een brandbrief gestuurd.

Ook de Boy Edgarprijs loopt gevaar bij de sluiting van het MCN. Hier wordt de prijs uitgereikt aan bassist en componist Ernst Glerum (2009). © ANP

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is van plan het MCN met ingang van 2013 op te heffen.

'Dit beleid zou het einde betekenen voor een brede promotionele ondersteuning van de gehele Nederlandse muzieksector', meent Hans van Beers, directeur van het kennis- en promotiecentrum voor de Nederlandse professionele muziek.

Onverschilligheid
MCN heeft de petitie eerder deze week op hun website gezet, zo laat het muziekcentrum vrijdag weten. Inmiddels hebben enige duizenden sympathisanten de brief ondertekend.

'De onverschilligheid van Nederlandse politici ten opzichte van de componisten zijn we gewend, maar het ons de mond snoeren door het opheffen van MCN is pure agressie. Ze haten de kunst', schrijft componist en hoogleraar Scheppende Kunsten Louis Andriessen.

Het Muziekcentrum vreest door de bezuinigingen ook voor de toekomst van de VPRO/Boy Edgar Prijs. Die onderscheiding voor jazzmusici wordt volgend jaar voor de 45ste keer uitgereikt. Het MCN was initiatiefnemer van de prijs. De VPRO sloot zich in 1992 aan bij de organisatie. Winnaars waren onder anderen Boy Edgar, Han Bennink en Hans Dulfer.

Toneel
Ook de directeuren en leiders van acht toneelgezelschappen zijn vandaag in opstand gekomen tegen de bezuinigingsplannen. Acht toneelgezelschappen hebben een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer. De bezuinigingen treffen volgens hen niet alleen de toneelwereld, maar hebben ook economische gevolgen voor toeleveranciers, horeca en het toerisme in steden.

De toneelgezelschappen willen dat er minder wordt bezuinigd, maar willen ook dat de geplande btw-verhoging van 6 naar 19 procent van de baan gaat. Ook zouden de bezuinigingen tot 1 januari 2015 gefaseerd ingevoerd moeten worden. Volgens de toneelgezelschappen treffen de bezuinigingen juist degenen 'die de voedingsbodem vormen voor ons rijkgeschakeerde en in het buitenland zo geprezen theaterleven'.

De brandbrief is onder meer ondertekend door het Nationale Toneel, Toneelgroep Amsterdam, het Ro-theater en Het Zuidelijk Toneel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden