McCain voorop in één van de peilingen

McCain weet, waarschijnlijk dankzij zijn reputatie als onafhankelijke geest, de rechtse kiezers aan zich te binden. Foto AP Beeld
McCain weet, waarschijnlijk dankzij zijn reputatie als onafhankelijke geest, de rechtse kiezers aan zich te binden. Foto AP

WASHINGTON - John McCain heeft voor het eerst in een opiniepeiling de leiding overgenomen van Barack Obama in de race om het Witte Huis. De voorsprong voor McCain in een peiling van Zogby (46 tegen 41 procent) hoeft op zichzelf niet veel betekenis te hebben. In een andere peiling, van het bureau Quinnipiac, gaat Obama onveranderd aan kop, ook met een verschil van vijf procentpunten.

Maar neem het gemiddelde van deze twee peilingen en de trend is duidelijk: ondanks de grote impopulariteit van president George W. Bush en zijn Republikeinse partij, lukt het Obama tot dusver niet veel kiezers buiten zijn eigen Democratische achterban te overtuigen.

En McCain weet, waarschijnlijk dankzij zijn reputatie als onafhankelijke geest, de rechtse kiezers aan zich te binden, ook als zij teleurgesteld zijn in wat acht jaar Bush gebracht heeft.

Wat de Democraten betreft zouden de verkiezingen een referendum over Bush moeten worden, maar het campagneteam van McCain lijkt erin te slagen er een referendum over Obama van te maken. Daarbij wordt de Democraat neergezet als een onpraktische mooiprater. Hij mag de betere redenaar zijn van de twee, dat bewijst niet dat hij in staat is het leven van de doorsnee Amerikaan te kunnen verbeteren.

De Democraten hopen het tij te kunnen keren door de golf van aandacht die Obama zal krijgen als hij zijn keuze voor running mate bekendmaakt; zijn team heeft laten weten dat dat tussen vandaag en zaterdag elk moment kan gebeuren. Vervolgens zullen volgende week alle televisieschermen worden beheerst door de beelden van de Democratische Conventie in Denver.

De kans dat Obama voor Hillary Clinton kiest als adjudant wordt in politiek Amerika klein geacht. De namen die het meest genoemd worden zijn die van de senatoren Joe Biden en Evan Bayh en van gouverneur Tim Kaine. Allemaal mannen die de ervaring meebrengen die Obama mist. (HET PAROOL)

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden