Update

McCain vermijdt blunders in debat

Tot enkele uren voor het geplande begin van het debat had McCain in het midden gelaten of hij eraan zou deelnemen. Foto EPA/Tannen Maury Beeld
Tot enkele uren voor het geplande begin van het debat had McCain in het midden gelaten of hij eraan zou deelnemen. Foto EPA/Tannen Maury

OXFORD - Tijdens het eerste debat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten is vrijdag gediscussieerd over wie het best in staat was de Verenigde staten uit de financiële crisis te redden. Ook werd uitgebreid ingegaan op het buitenlandbeleid dat de beide kandidaten voor ogen staat.
Het debat tussen Democraat Barack Obama en Republikein John McCain vond plaats op de universiteit van Mississippi. Het bood beide kandidaten de gelegenheid om de vele nog zwevende kiezers voor hun zaak in te nemen.

Maar geen van beide kandidaten bracht de ander een beslissende klap toe. En noch McCain, noch Obama maakte grote blunders die de loop van de verkiezingen bepalend zouden kunnen veranderen. Ze bleven allebei hameren op hun belangrijkste verkiezingsthema's. McCain zei dat hij de belastingen zou verlagen en een halt zou toeroepen aan overbodige uitgaven. Obama bracht McCain steeds in verband met het 'mislukte economische beleid' van de regering van president Bush.

Irak
Volgens McCain ontbrak het Obama aan genoeg ervaring om de VS veiligheid te kunnen bieden. Obama bracht daar tegenin dat McCain het contact met de werkelijkheid kwijt was en dat hij een foute beslissing had genomen door voor de oorlog in Irak te stemmen en daarvoor troepen uit Afghanistan te halen, terwijl dat land ze hard nodig hadden. ''Je zei dat het snel en eenvoudig zou zijn. Je zei dat we wisten waar de massavernietigingswapens zich bevonden. Je had het mis'', zei Obama. ''Je zei dat we zouden worden binnengehaald als bevrijders. Je had het mis. Je zei dat sjiieten en soennieten geen historie van onderling geweld kenden. En je had het mis.''

Obama is altijd tegen de oorlog in Irak geweest, terwijl McCain in 2002 als senaatslid voor de inval stemde.

De Republikein spotte met Obama's voornemen om, zonder voorwaarden vooraf, te gaan praten met de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. ''Dat ik het even goed begrijp'', zei McCain, ''we gaan met Ahmadinejad rond de tafel zitten en dan zegt hij: 'We gaan Israël van de kaart vegen' - en dan zeggen wij: 'Nee, dat doe je niet'? Alsjeblieft, zeg.''

Beide mannen veroordeelden het optreden van Rusland in Georgië, al zei de democraat er wel bij dat gewaakt moest worden voor een terugkeer naar de situatie zoals die tijdens de Koude Oorlog bestond. McCain was iets harder en beschreef Rusland als 'een land dat draait op oliedollars en dat in feite door KGB-apparatsjiks wordt bestuurd'.

Zowel Obama als McCain lieten zien op de hoogte te zijn van de belangrijkste ontwikkelingen in het buitenland. Vooral voor Obama was dat belangrijk, omdat hij minder ervaring heeft op dat vlak dan McCain, die als senator veel reisde in het buitenland. McCain hield zijn opvliegendheid in toom en maakte niet het soort fouten dat sommigen heeft doen twijfelen of hij niet te oud is voor het presidentschap. Obama wist zijn boodschap in heldere bewoordingen over te brengen en vermeed de lange, ingewikkelde redeneringen waardoor hij vaak zo moeilijk ligt bij de arbeidende klasse in de Verenigde Staten.

Kredietcrisis
Aanvankelijk zou er alleen worden gedebatteerd over buitenlandse zaken en nationale veiligheid, maar De financiële crisis in de VS was op het laatste moment aan de agenda toegevoegd. Beide kandidaten zeiden blij te zijn dat het congres zich buigt over een reddingsplan. Maar Obama noch McCain wilde zich vastleggen op de financiële injectie die op dit moment wordt overwogen.

Volgens McCain moesten alle Amerikaanse overheidsuitgaven worden stopgezet, behalve die aan defensie, uitkeringen voor veteranen en bepaalde basisverzekeringen, zoals Medicare. Obama vergeleek dat met het gebruik van een bijl bij een operatie, terwijl de patiënt meer gebaat zou zijn bij een ontleedmes.

De economie is een zeer belangrijk thema bij de verkiezingen van dit jaar. Volgens een opiniepeiling achten de meeste Amerikanen Obama beter geschikt om de VS er in dat opzicht weer bovenop te helpen. En hoewel McCain na de Republikeinse Conventie begin deze maand een kleine voorsprong nam op zijn tegenstander, gaat Obama inmiddels weer aan de leiding, zij het een klein beetje.

De twee kandidaten debatteren zullen elkaar nog twee keer treffen voor een debat: op 7 oktober en op 15 oktober. donderdag staan de twee kandidaten voor het vicepresidentschap tegenover elkaar. Democraat Joe Biden gaat dan in St. Louis in Missouri het debat aan met de Republikeinse Sara Palin. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden