Mccain oogst opeens bewondering voor keuze Palin

ST. PAUL - Het was volgens commentatoren 'de gok van zijn leven', maar de keuze voor Sarah Palin als zijn 'running mate' lijkt voorlopig een voltreffer voor senator John McCain. De Republikeinse presidentskandidaat glunderde woensdagnacht na de toespraak van de 44-jarige Palin al van oor tot oor. Zijn stemming zal alleen maar zijn verbeterd door de commentaren na afloop.

'Super Women', kopte de invloedrijke website Drudge Report kernachtig boven een foto van de lachende gouverneur van Alaska. 'Knock out!', oordeelde de tabloid New York Post, die er een waarschuwing voor de Democraten aan toevoegde. 'Barack, ontmoet je nachtmerrie'.

Palin is in één nacht veranderd 'van een lachertje in een nationale ster', oordeelde columnist Tom Shales van de Washington Post niet zonder verbazing. De nieuwszenders konden de hele dag geen genoeg krijgen van de 'hockey mom' die Washington wil opschudden. Eindeloos werden haar aanvallen op Obama herhaald. Analisten die haar eerst nog als een lichtgewicht bestempelden, zwijmelen nu over haar humor, natuurlijke uitstraling en zelfverzekerde optreden.

Opeens oogt de campagne van John McCain als een uiterst slimme, strategisch opererende machine. Na 'dé speech' concludeerden waarnemers dat de Republikeinen voor de ideale omstandigheden hadden gezorgd: maximale nieuwsgierigheid, minimale verwachtingen. Palin profiteerde optimaal. 'Mrs. Smith goes to Washington', zo karakteriseerde Time Magazine haar optreden, verwijzend naar de filmklassieker over de simpele Amerikaan die probeert de verderfelijke hoofdstedelijke politiek te veranderen.

De rechtse media die altijd wantrouwend waren over McCain, reageren nu extatisch. 'Sarah Palin is een sensatie', schrijft de National Review. 'Conservatief Amerika wordt nu vertegenwoordigt door een ware politiek-oratorische ster. Je bent bijna geneigd om te zeggen: Ze is onze Obama. Ze is Jean d'Arc'.

John McCain is er voorlopig in geslaagd zijn twijfelende en neergeslagen partijkader nieuw leven in te blazen met de keuze voor Palin, zo oordelen commentatoren eensgezind. Hij zal zijn vingers gekruist houden dat er geen pijnlijke uitglijders en onthullingen volgen over de 'nieuwe politieke ster' aan zijn zijde. De 72-jarige senator zal er bovendien zelf voor moeten zorgen dat ook onafhankelijke kiezers vertrouwen krijgen in de Republikeinen. McCain heeft krediet opgebouwd als een onafhankelijke denker binnen zijn partij, maar zijn passie ligt bij veiligheidsvraagstukken en niet bij de economie, nog steeds onderwerp nummer één in de verkiezingen.

De Democraten zijn al begonnen om daar de nadruk op te leggen. ,,We hebben nog geen woord gehoord over gezondheidszorg", zo oordeelde de Democratische 'running mate' Joe Biden over de Republikeinse Conventie. ,,Geen woord over de crisis op de huizenmarkt, geen woord over onderwijs, geen woord over de middenklasse." Een woordvoerder van Obama kwam met dezelfde kritiek. ,,Het wordt tijd dat de Republikeinen de Amerikaanse kiezers eens gaan influisteren wat ze met dit land willen." (FRANK HENDRICKX)

'Super Women', kopte de invloedrijke website Drudge Report. Foto EPA/TANNEN MAURY Beeld
'Super Women', kopte de invloedrijke website Drudge Report. Foto EPA/TANNEN MAURY
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden