Profiel

MC Slotervaart: vanaf dag 1 een probleemziekenhuis

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis van zorgondernemer Loek Winter, dat dinsdag uitstel van betaling aanvraagt, wordt al jarenlang geteisterd door uiteenlopende problemen.

Het Slotervaartziekenhuis in de jaren zeventig Beeld anp
Het Slotervaartziekenhuis in de jaren zeventigBeeld anp

Het Slotervaartziekenhuis is in 1975 gebouwd. Het verving het Weesperplein Ziekenhuis en het Binnengasthuis.

Al vanaf het begin had het gemeentelijke ziekenhuis te kampen met hoge kosten en financiële tekorten. Dat had mede te maken met specialisaties als geriatrie en reumatologie die veel patiënten trokken en dure behandelingen vergden.

In 1997 werd het Slotervaart geprivatiseerd en werd het een stichting. Sindsdien kampte het ziekenhuis met financiële problemen en conflicten binnen de medische staf.

In 2005 zou het ziekenhuis een mogelijke alliantie aangaan met het VUmc maar de gesprekken liepen spaak toen duidelijk werd dat door die samenwerking het Slotervaart zou ophouden te bestaan als ziekenhuisinstelling.

De Amsterdamse woningcorporaties De Key en Het Oosten en zorginstelling Cordaan wilden het ziekenhuis overnemen, maar dat plan ketste ook af.

Aysel Erbudak
Faillissement dreigde voor de zorginstelling. De redding kwam in 2006 van de Meromi Holding uit Zaandam die de nieuwe geldschieter werd van het hospitaal.

Het werd daarmee het eerste ziekenhuis dat is gekocht door een commerciële partij. Aan het hoofd daarvan stond Aysel Erbudak, een Nederlandse zakenvrouw van Turkse afkomst.

Erbudak werd bestuursvoorzitter en een bekend gezicht in talkshows. In 2013 schorste de raad van commissarissen haar vanwege solistisch optreden. Het jaar daarop maakte het Openbaar Ministerie bekend onderzoek te doen naar Erbudak.

Negatief
De rechtbank in Amsterdam veroordeelde haar tot terugbetaling van 1,7 miljoen euro aan het Slotervaart, geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap onrechtmatig aan het ziekenhuis heeft onttrokken.

Nadat Erbudak op een zijspoor was gezet, kwam het ziekenhuis in 2013 in handen van Loek Winter.

Aysel Erbudak Beeld anp
Aysel ErbudakBeeld anp

In 2015 kwam Slotervaart weer negatief in het nieuws. Het ziekenhuis maakte grote winsten op het produceren van heroïne in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De drugs waren bestemd voor drugsverslaafden die het onder begeleiding van hulpverleners kregen toegediend. De inkomsten werden stilgehouden.

Anno 2018 kampt het ziekenhuis nog steeds met financiële en bestuurlijke problemen. Bestuurslid Willem de Boer, die eerder vertrok als bestuursvoorzitter, stapte in september op.

De Boer is mede-eigenaar van het overkoepelende MC Groep, de eigenaar van verschillende ziekenhuizen, zoals de IJsselmeerziekenhuizen.

Willem de Boer van de MC Groep Beeld anp
Willem de Boer van de MC GroepBeeld anp

Dreigend faillissement

Lees het nieuwsbericht: faillissement dreigt voor MC Slotervaart.

Van 'kwalijk' tot 'triest': dit zijn de reacties op het nieuws dat het MC Slotervaart in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad uitstel van betaling aanvragen.

Nu het MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen op omvallen staan, moeten de zorgverzekeraars voldoen aan hun wettelijke zorgplicht, aldus zorgminister Bruno Bruins.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden