MC Slotervaart is failliet verklaard

Het is einde oefening voor MC Slotervaart. Het ziekenhuis is donderdag failliet verklaard. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank Amsterdam bevestigd aan Het Parool.

null Beeld ANP
Beeld ANP

"Het faillissement betekent dat het ziekenhuis op korte termijn gaat sluiten. De opvang van patiënten is gegarandeerd door de zorgverzekeraars en de omliggende ziekenhuizen'', aldus een woordvoerder het ziekenhuis.

De medewerkers werden donderdagmiddag geïnformeerd. Volgens MC Slotervaart stellen zorgverzekeraars, onder leiding van Zilveren Kruis, geld beschikbaar voor een "voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg''.

De patiënten die op dit moment in het ziekenhuis liggen worden naar een ander ziekenhuis overgeplaatst. Vrijdag om 15.00 uur moet het ziekenhuis helemaal leeg zijn.

Ook de poliklinische patiënten worden de komende periode aan een ander ziekenhuis overgedragen. Medewerkers van de poliklinieken zijn met klem gevraagd om te blijven werken, ondanks dat de salarissen donderdag niet zijn uitbetaald. Dat meldt Roos Blom, vice-voorzitter van de ondernemingsraad.

Onhaalbaar
In de wandelgangen werd in de ochtend al gespeculeerd over een hele snelle sluiting van het complete ziekenhuis, bijna 44 jaar na de opening eind 1975.

Het voornemen van MC Slotervaart de komende tijd 'gewoon' open te houden, hoewel een faillissement onafwendbaar leek, bleek praktisch onhaalbaar.

Toeleveranciers haken af, operatiekamers zijn gesloten en inhuurkrachten blijven weg. In het restaurant van MC Slotervaart zat personeel donderdagochtend in onzekerheid bij elkaar. Een receptioniste had de tranen in de ogen staan. In de gang stonden personeelsleden van de operatiekamers, die niet kunnen werken.

Voldoende capaciteit
Het ziekenhuis vroeg dinsdag uitstel van betaling aan. Rekeningen konden niet meer betaald worden, en de zorgverzekeraars weigerden om bij te springen.

De andere ziekenhuizen in de stad krijgen er in één klap veel meer patiënten bij, maar volgens een woordvoerder van Amsterdam UMC, locatie VUmc is er naar verwachting voldoende capaciteit om de patiëntenzorg over te nemen. "Binnen het netwerk in de regio Amsterdam zou het moeten lukken," zegt een woordvoerder van het VUmc in Amsterdam.

Volgens hem hebben de ziekenhuizen in de regio, de bewindvoerder van het Slotervaartziekenhuis en zorgverzekeraar Zilveren Kruis woensdagavond een 'constructief gesprek' gevoerd over het garanderen van zorg en patiëntveiligheid.

Daar waren onder anderen afgevaardigden van OLVG, Amsterdam UMC en ziekenhuis Amstelland in Amstelveen bij aanwezig. Afgelopen dinsdag ging de spoedeisende hulp al per direct dicht. De andere ziekenhuizen vangen sindsdien de patiënten op.

Actie door personeel
Kort voordat donderdagmiddag bekend werd dat MC Slotervaart definitief failliet is verklaard, voerden enkele tientalle zorgmedewerkers actie om het noodlijdende ziekenhuis open te houden.

Ze verzamelden zich rond 13.30 uur voor de hoofdingang van het ziekenhuis en hadden spandoeken bij zich met teksten als 'Handen af van ons ziekenhuis' en 'Laat onze patiënten in de buurt niet stikken'. Op twee andere spandoeken staat 'Wie betaalt nu onze huur en/of hypotheek' en 'Laat ons ziekenhuis niet verloren gaan'. Ze scandeerden "Wie betaalt?''

Twee verpleegkundigen hielden al rekening met het ergste scenario. "Iedereen staat hier voor zijn job, maar ook voor de patiënten. Die worden nu al uit huis getransporteerd en overal staan verhuisbusjes.''

Verslagen
De medewerkers zijn verslagen. "In één keer wordt alles onder je ogen weggegeven'', zegt een van hen. "Ik snap het nog steeds niet'', reageert de ander. "Het is een bittere pil, ik werk hier al vijftien jaar en het kwam altijd op het laatste moment weer goed.''

Een medewerkster van de winkel in de centrale hal is strijdbaar: "Dit mag gewoon niet gebeuren.'' Iedereen is heel gelaten. De afgelopen dagen waren met een lach en een traan, blikt ze terug. "Het is verschrikkelijk, maar je probeert toch ook nog te blijven grappen.''

"Patiënten vallen me huilend om de nek. Dit is echt heel erg'', zegt een doktersassistent van een polikliniek met tranen in haar ogen. "Wij worden platgebeld door patiënten met vragen, maar we staan met onze rug tegen de muur. Er wordt gesproken over 'een gecontroleerde afbouw' van de zorg. Maar ik zie niet goed hoe we dit moeten doen.''

De laatste keer
Een patiënte kijkt toe terwijl ze wacht op een taxi. Ze kwam al twintig jaar in het Slotervaartziekenhuis en was er nu voor onderzoeken, omdat ze binnenkort moet worden geopereerd vanwege een hernia. Ze hield er al rekening mee dat het de laatste keer was.

"Ik voel me echt een beetje triest. Ik wist wel dat het niet goed ging, maar dat het zo abrupt eindigt, is gewoon verschrikkelijk.'' Ze had een goede band met haar doktoren. "Ik voel me hier vertrouwd en had een hele goede klik met de neurochirurg.''

null Beeld ANP
Beeld ANP

Problemen
Bij het Slotervaartziekenhuis werken 1200 mensen. Het Amsterdamse ziekenhuis en de MC IJsselmeerziekenhuizen, in handen van zorgondernemer Loek Winter, kregen dinsdag uitstel van betaling.

De ziekenhuizen kwamen in financiële problemen nadat financiers het vertrouwen hadden opgezegd en de geldkraan dicht draaide. Het Slotervaart kampte al lang met financiële en bestuurlijke problemen en ook in de IJsselmeerziekenhuizen heerst al geruime tijd onrust.

null Beeld AN P
Beeld AN P
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het einde van MC Slotervaart

- Het Slotervaartziekenhuis was vanaf dag één een geval apart, als afvalputje voor patiënten die elders niet terecht konden. Ondanks de idealistische achtergrond was het bestaansrecht een terugkerend punt van discussie.

- Het nieuws over de financiële problemen kwam hard aan bij het personeel van het MC Slotervaart.

- En ook de patiënten van het Slotervaartziekenhuis zijn behoorlijk geschrokken van het nieuws dat het voortbestaan van 'hun' ziekenhuis aan -toen nog- een zijden draadje hing. "Waar moeten we heen? Het is ook zo vertrouwd."

- Nu het MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen op omvallen staan, moeten de zorgverzekeraars voldoen aan hun wettelijke zorgplicht, aldus zorgminister Bruno Bruins.

- Volg het laatste nieuws over het faillissement en de gevolgen daarvan op de voet in dit liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden