MC Slotervaart betaalt specialisten voor juridisch advies

Het Slotervaartziekenhuis heeft twee medisch specialisten bijna een half miljoen euro betaald voor adviezen bij rechtszaken, onder andere tegen hun oud-collegabestuurder Aysel Erbudak.

Bas Soetenhorst
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Internist Dees Brandjes en apotheker Jos Beijnen krijgen het geld bovenop hun salaris als specialist. In de jaarrekening over 2015 geeft accountant Ernst & Young wegens gebrek aan informatie geen goedkeurende verklaring voor het advieswerk.

Beijnen en Brandjes traden in 2006 aan als bestuurders. Jarenlang werkten ze nauw samen met bestuursvoorzitter Erbudak. In 2013 brak een machtsstrijd uit en keerden ze zich tegen Erbudak, die werd ontslagen. Ze bleek privé-uitgaven op kosten van het ziekenhuis te hebben gedaan en moet van de rechter 1,7 miljoen euro terugbetalen. Het gaat onder meer om geld uit een kluis in het ziekenhuis.

Geen kwitantie
In de rechtszaak bleek dat Brandjes uit die kluis 10.000 euro aan contanten kreeg als salarisvoorschot. Een kwitantie kwam niet boven tafel. Brandjes was in die zaak getuige voor het ziekenhuis en, naar nu blijkt, tevens betaald adviseur.

Beijnen was als ziekenhuisapotheker eindverantwoordelijk voor de productie en verkoop van heroïne in het kader van een hulpverleningsprogramma. De winsten werden jarenlang verzwegen in de jaarrekening van het Slotervaart. Ook een dividenduitkering aan Beijnen werd niet gemeld.

Na de overname van het Slotervaart door de MC Groep in 2014 traden Beijnen en Brandjes uit de directie. Brandjes bleef als internist, Beijnen ging in dienst bij het Antoni van Leeuwenhoek. Volgens Loek Winter, bestuurder bij MC Groep, zijn Beijnen en Brandjes als adviseurs niet alleen betrokken (geweest) bij procedures tegen Erbudak, maar ook bij de afwikkeling van tientallen andere zaken, waaronder arbeidsrechtelijke geschillen en andere conflicten uit de periode-Erbudak.

Meer dan full-time
De accountant weigert ook een oordeel over de toelaatbaarheid van de beloning voor de huidige Slotervaarttopmannen Winter en De Boer. Zij staan bij meerdere van hun zorgondernemingen op de loonlijst en werken op papier meer dan full-time. Er loopt een onderzoek van toezichthouder CIBG naar deze constructie.

Uit de jaarrekening blijkt dat het ziekenhuis na drie achtereenvolgende jaren met rode cijfers in 2015 een winst van ruim een miljoen heeft gemaakt. De omzet groeide van 116 miljoen naar 125 miljoen. Ook voor dit jaar wordt winst verwacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden