Mbo-zorgstudenten zijn kansloos op de banenmarkt

Een mbo-opleiding in de zorg geldt niet langer als een garantie op een baan. Door de kabinetsbezuinigingen op de zorg kampen de roc's met een groeiend tekort aan stageplekken voor hun studenten. De vrees is dat vooral voor de lagere opleidingsniveaus leerlingen juist worden opgeleid voor werkloosheid.

ROC-docent Barbera Lampe kijkt toe hoe laatstejaarsstudente Petra Klinkert oefent op een pop om een sonde in te brengen. Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)
ROC-docent Barbera Lampe kijkt toe hoe laatstejaarsstudente Petra Klinkert oefent op een pop om een sonde in te brengen.Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)

'De zorginstellingen hebben te weinig geld of personeel om de studenten te begeleiden', zegt Aad Knetsch, voorzitter van de sector zorg en welzijn van het ROC van Amsterdam. Daarbij moeten veel verzorgingshuizen de deuren sluiten, waardoor ook die stageplaatsen verloren gaan.

Werkgeversorganisatie ActiZ herkent het probleem. 'Het is niet alleen een kwestie van geld; voor veel zorginstellingen geldt ook dat er door reorganisaties nu geen ruimte is om stagiairs aan te nemen', zegt een woordvoerder.

Voor de opleidingen tot mbo-verpleegkundige en verzorgende wordt om deze reden nog maar een beperkt aantal studenten aangenomen. Een probleem, aldus Knetsch, die verwacht dat met de voortgaande vergrijzing in de toekomst weer een tekort aan deze arbeidskrachten zal ontstaan. 'Om de klap op te vangen zou nu juist anticyclisch moeten worden geïnvesteerd.'

Maar bij de lagere opleidingsniveaus (mbo-niveau 1 en 2) dreigt wel een permanent overschot. Als gevolg van de bezuinigingen zijn het vooral deze laagopgeleide zorgmedewerkers die op straat komen te staan, maakte ActiZ vorige week bekend.

Gevreesd wordt dat er voor deze zorgstudenten straks nauwelijks werk zal zijn. De taken waar zij voor worden opgeleid, moeten straks zo veel mogelijk door familie en vrienden worden opgepakt.

Vandaag (19-06) meer in Het Parool: 'Wat zij kan, kan familie ook'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden