Opinie

'Mbo'ers zijn juist hard nodig in Amsterdam'

Mbo'ers zijn vakmensen met de ambitie om hogerop te komen, schrijven Hans Vugts (Hotel Casa) en Huib van Santen (Bedrijvenvereniging Vazo). 'Zij zijn erg belangrijk voor onze economie.'

'De ­gehele horecasector zit dringend verlegen om goed opgeleide mbo'ers' Beeld anp
'De ­gehele horecasector zit dringend verlegen om goed opgeleide mbo'ers'Beeld anp

Maandag 16 oktober ­publiceerde Het Parool een artikel waarin ­gesteld wordt dat werkgevers in Amsterdam hun neus ophalen voor het mbo. Wij herkennen ons absoluut niet in dit beeld. Bij Hotel Casa heeft 75 procent van de medewerkers een mbo-diploma en de ­gehele horecasector zit dringend verlegen om goed opgeleide mbo'ers.

Het lukt de horeca in Amsterdam vaak niet om alle vacatures te vervullen. Daarom nemen we nu studenten van de universiteit of het hbo aan die dit als bijbaantje doen, om zo openstaande vacatures te kunnen vervullen. In plaats van hen hebben we liever mbo-studenten. Zij zijn immers specifiek opgeleid om aan de slag te gaan in de bediening of in de keuken.

Vakkennis
Het bedrijfsleven in Amsterdam-Zuidoost nodigde onlangs demissionair minister Bussemaker uit bij de Bedrijvenvereniging Vazo voor een werkbezoek om te praten met de ­ondernemers en de studenten die les krijgen in het Amsterdamse bedrijfsleven.

Door in het werkveld aan de slag te gaan, doen de studenten heel diverse vakkennis op en werken ze tegelijkertijd aan hun professionele vaardigheden. Veel bedrijven uit Amsterdam-Zuidoost willen graag meewerken aan dit nieuwe leertraject: ze zijn op zoek naar werknemers met motivatie en passie.

Het artikel in Het Parool suggereert ten onrechte dat mbo'ers moeite hebben met het vinden van een baan na hun studie. Het onderzoek van het UWV waar de krant zich op baseerde, wijst echter niet op mbo-jongeren, maar op de kwetsbare groepen in de samenleving, zoals mensen zonder middelbareschooldiploma, 55-plussers en arbeidsgehandicapten.

Aantrekkelijke stages
Mbo'ers zijn juist vakmensen, met de ambitie om hogerop te komen. Zij zijn erg belangrijk voor onze economie. Het is de rol van ons als bedrijfsleven om te zorgen voor aantrekkelijke stages voor deze jongeren. Stages waarin ze worden uitgedaagd en ook datgene leren waar behoefte aan is in het bedrijfsleven.

Het bedrijfsleven, de gemeente Amsterdam en het onderwijs werken de laatste jaren steeds intensiever samen voor een goede aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Hiervoor zijn de laatste jaren onder andere veel publiek-private samenwerkingen (PPS) in het leven geroepen. Zoals de PPS Zorg in de wijk, waarbij onderwijs, gemeente en bedrijfsleven inspelen op de verplaatsing van de zorg naar de wijk.

Ook werd de Amsterdamse mbo-agenda in het leven geroepen. Hierin werkt de gemeente nauw samen met de mbo-instellingen in de stad. Dit met als doel sterk middelbaar beroeps­onderwijs te creëren dat jongeren uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen en hen goed voor te bereiden op de eisen van de arbeidsmarkt.

Hans Vugts, directeur hotel Casa en voorzitter overleg horeca - onderwijs Amsterdam; Huib van Santen, directeur Bedrijvenvereniging Vazo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden