Mbo'ers vaak langzamer dan havo-scholieren op hbo-opleiding

Studenten in het hoger beroepsonderwijs (hbo) doen er langer over om hun diploma te halen dan vroeger. Dat staat woensdag in 'Wikken en wegen in het hoger onderwijs', een publicatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Studenten in het wetenschappelijk onderwijs schieten juist beter op dan in het verleden.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

In het hbo worden de studenten aan het eind strenger beoordeeld. Daardoor halen studenten vaak minder snel de eindstreep. Volgens het SCP halen hbo-studenten die van het mbo komen minder vaak binnen vijf jaar hun diploma dan havo-scholieren. Dat is een verschuiving want in het verleden waren de mbo'ers sneller. Vooral allochtone studenten hebben meer moeite op het hbo en juist zij komen vaker via het mbo.

Aan de universiteiten halen aanzienlijk meer studenten een diploma na vier jaar. Dat komt doordat ze meer aan bepaalde eisen moeten voldoen. Volgens één van de onderzoekers vinden ze dat vaak ook wel prettig, hoewel er veel is geklaagd over het 'rendementsdenken'. De studenten zien toch wel vaak het voordeel van tempo maken in het begin, zegt de onderzoekster, waardoor ze later in hun studie ook wat meer ruimte hebben voor verdieping.

null Beeld anp
Beeld anp

Moeite met keuze maken

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is bezorgd over het hbo. 'Het is van groot belang dat in het eerste jaar van het hbo meer ruimte komt voor het leren van studievaardigheden, zoals zelfstandigheid en het vermogen te plannen. Daar hebben zowel hogeschool als student later profijt van', zegt voorzitter Jan Sinnige tegen het ANP.

De doorstroom van mbo naar hbo neemt volgens hem enorm af. Slechts een derde van de studenten stopt volgens Sinnige na het mbo omdat ze willen gaan werken. Anderen stoppen omdat ze geen zin hebben in het volgen van verder onderwijs, vanwege financiële redenen of omdat ze moeite hebben met keuzes maken, zegt hij. 'Als geen zin hebben een reden is om niet door te studeren, gaat iets structureel mis.'

Ook slaat hij alarm over de bevinding dat er studenten zijn die twintig uur per week werken om rond te komen. 'Als je zoveel moet werken om rond te komen is het haast onmogelijk om volwaardig te kunnen studeren.'

null Beeld anp
Beeld anp

Bussemaker: meer samenwerking hbo en mbo

Onderwijsminister Jet Bussemaker wil dat hogescholen 'nog meer de samenwerking opzoeken' met mbo's om de doorstroom van studenten naar het hbo te verbeteren. Dat zei ze donderdagmorgen in reactie op de SCP-publicatie.

'De overstap van mbo naar hbo blijkt voor veel studenten een te grote stap, terwijl het juist van belang is dat iedereen die het wil en kan moet kunnen doorstuderen aan het hbo. Dit rapport bevestigt dat het van groot belang is om hier actief en gezamenlijk, met mbo en hbo, op in te zetten', vindt Bussemaker.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden