Mbo’ers met niet-westerse migratieachtergrond komen nog steeds moeilijker aan een baan

Mbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond hebben het nog steeds aanzienlijk zwaarder op de arbeidsmarkt dan autochtone mbo’ers. De oprukkende automatisering maakt het er niet makkelijker op.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Dat blijkt uit onderzoek dat maandag is gepresenteerd door het onafhankelijke instituut SEO.

Tijdens de recessie van 2008 verslechterden de baankansen voor alle mbo’ers, maar was de discrepantie tussen deze twee groepen goed zichtbaar. Autochtone mbo’ers moesten ruim een jaar zoeken naar een baan, terwijl mbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond een gemiddelde zoektijd hadden van drie jaar.

Het SEO onderzocht hoe mbo’ers sinds 2006 zich verhielden tot de arbeidsmarkt. De verschillen zijn na de recessie kleiner geworden, maar blijven wel bestaan: zo doet een mbo’er met niet-westerse migratieachtergrond er soms 30 procent langer over om een baan te vinden dan zijn autochtone klasgenoot.

Voor Marokkaans-Nederlandse mbo’ers blijft het zelfs tien jaar na afstuderen nog lastig op de arbeidsmarkt, ten opzichte van de autochtone groep.

Nieuwe opleiding

Vaak komen jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond bedrogen uit na het zoeken van een baan. Ze gaan dan een nieuwe opleiding doen, maar doorgaans met weinig succes, zo blijkt uit de resultaten .

Ook hebben autochtone Nederlandse mbo’ers vaker een betaalde stage gelopen die uitmondt in relevante werkervaring en soms zelfs een betaalde baan.

Ten slotte heeft de inkomens- en woonsituatie van de ouders ook impact op de baankansen van een afgestudeerde mbo’er. Mbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond komen relatief vaker uit een arm gezin in een slechte wijk, wat hun baankans niet ten goede komt.

Robots en machines

De onderzoekers waarschuwen dat technologische veranderingen ertoe zullen leiden dat mbo’ers nog meer onder druk komen te staan. Beroepen waarvoor een bepaalde routine nodig is, zoals fabriekswerk of werken achter de kassa, worden in toenemende mate overgenomen door robots of machines.

Het zijn vaak juist mbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond die routinematig werk verrichten. Het lijkt er dus op dat zij het eerst getroffen zullen worden wanneer we steeds meer machines in het dagelijks leven tegenkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden