Mbo'ers met kaart met korting naar museum en bios

Mbo'ers kunnen voortaan met korting naar museum en theater. De studenten in het middelbaar beroepsonderwijs krijgen een speciale kaart waarmee ze korting krijgen op de entree van bijvoorbeeld het Rijksmuseum of het Anne Frank Huis, maar ook op een bioscoopkaartje.

Lange rijen bij het Anne Frank Huis.Beeld anp

Het ministerie van Onderwijs trekt daar de komende vier jaar 4 miljoen euro voor uit, zo maakte minister Jet Bussemaker vanochtend bekend in het Rijksmuseum. De kaart, die MBO Card gaat heten, is een initiatief van de organisatie achter de Culturele Jongerenpas (CJP) en de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB).

Jongeren tot 30 jaar kunnen al een CJP-pas aanschaffen voor 15 euro. Mbo'ers krijgen de kaart straks gratis, via hun school. Leerlingen op middelbare scholen krijgen nu al zo'n gratis kaart, de CJP Cultuurkaart. 'Als je 17 bent en je zit op het vwo is er geld beschikbaar voor cultuur. Als je 17 bent en je zit op het mbo is er niks', zegt CJP-directeur Walter Groenen. 'Terwijl in het mbo creativiteit juist heel belangrijk is.'

Feyenoord-hooligans
Volgens Michiel Steegers, voorzitter van de JOB, is meer aandacht voor cultuur en geschiedenis belangrijk voor de ontwikkeling van de studenten. 'Ik wil niet alle mbo'ers voor Feyenoord-hooligans uitmaken, maar ik dacht na het vernielen van die fontein in Rome wel even: als ze meer hadden geweten van cultuur en kunstgeschiedenis, hadden ze dat wel uit hun hoofd gelaten.'

Steegers zegt veel sneller naar het museum te gaan als hij korting krijgt. 'Maar scholen moeten ook zelf het initiatief nemen om gezamenlijk naar een voorstelling of museum te gaan.' De MBO Card moet musea en evenementen ook stimuleren om programma's te ontwikkelen die aansluiten bij de interesses van de mbo'ers.

Niet alleen de creatieve beroepen als meubelmaken en stofferen kunnen profiteren van een dosis cultuur, betoogt Groenen. Als voorbeeld noemt hij de documentaire Alive Inside die op het Internationaal Documentairefestival Amsterdam (IDFA) de publieksfavoriet was. Die gaat over de heilzame werking van muziek op patiënten met Alzheimer. 'Dat zou prima passen in het curriculum ouderenzorg. Als je als mbo'er dan meer weet over muziek en je kunt op Spotify hits van vroeger opzoeken, dan help je daar ouderen mee. Kunst en cultuur hebben een toegevoegde waarde in het beroepsonderwijs.'

De CJP houdt de komende vier jaar in de gaten of en hoe de kaart gebruikt wordt. Bij de CJP Cultuurkaart voor het voortgezet onderwijs wordt 60 procent van de kaarten binnen een week geactiveerd. 30 tot 35 procent van de leerlingen gebruikt de kaart ook regelmatig. Groenen verwacht bij de MBO Card vergelijkbare percentages te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden