Plus

Mbo'ers, hbo'ers en wo'ers organiseren festival over inclusiviteit

Mbo'ers, hbo'ers en wo'ers werkten vier maanden lang samen aan het organiseren van een festival over ­inclusiviteit. Zondag vindt Vlechtwerk plaats.

(Vlnr) Milan, Jessica, Hicram, Maral, Milou, Durk en Url, medeorgani­satoren van Vlechtwerk Beeld Dingena Mol
(Vlnr) Milan, Jessica, Hicram, Maral, Milou, Durk en Url, medeorgani­satoren van VlechtwerkBeeld Dingena Mol

Op de eerste bijeenkomst zaten ze ­allemaal apart. De 30 mbo'ers bij de mbo'ers, de 25 hbo'ers bij elkaar en weer ergens anders de 30 studenten van de Bildung Academie (wo). Niet zo gek misschien, je zoekt gauw op wie je kent, maar dat was niet de ­bedoeling van het project.

'Over bruggen' ging het heten, het initiatief van de Bildung Academie, in samenwerking met studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het ROC van Amsterdam. Een idee om mbo'ers, hbo'ers en wo'ers bij elkaar te brengen. Ynte Bakhuizen (24), een van de initiatiefnemers van de Bildung Academie (een opleidingsprogramma van een half jaar voor ­extra verdieping rond een academische studie), vond het maar gek dat toen hij aan de VU studeerde, hij nooit te maken had met de buren van hogeschool Inholland of de mbo'ers van het ROC.

Zo werd een plan geboren voor een festival over inclusiviteit en Amsterdammerschap. Een festival, want het moest wel iets worden waar jonge mensen voor warmlopen.

Zondag vindt het dan eindelijk plaats, na vier maanden plannen, overleggen, appen, bellen en netwerken. Vlechtwerk gaat het heten, met als motto: 'Stop met vechten, begin te vlechten'.

Deftige woorden
Student Url Correa (26) van de HvA is een van de bedenkers en coördinatoren. Hij trommelt een groepje van zes studenten op bij restaurant/club ­Radion, de gevonden festivallocatie in Slotervaart.

Allemaal kwamen ze binnen met vooroordelen, erkennen ze. "Ik wilde eerst niks zeggen omdat ik dacht dat ze me dom zouden vinden," zegt ­Hicran Kiziltekin (21), mbo-student pedagogisch medewerker op het ROC van Amsterdam. Ze was daarom de eerste keren wat stil voor haar doen. Haar studiegenoot Jessica Tijskens (20) herkent dat. "Wo'ers gebruiken deftige woorden. Dat ik soms dacht: wat zég je nou?" Kiziltekin: "En ze stressen meer. Wij denken: het komt wel goed."

Na een aantal bijeenkomsten was het ijs gebroken. Maral Yakoub (19), student toegepaste psychologie op de HvA, zag dat iedereen zich steeds meer op zijn gemak voelde om mee te doen. "Eerst waren het de wo'ers die de kar trokken, maar na een tijdje kwam iedereen met ideeën." Zo was er een mbo'er die zo enthousiast was dat hij uren achter het management van Ali B. aan ging en zelfs probeerde ministers aan de lijn te krijgen om ze op het festival te laten spreken.

'Dat is lelijk'
De universitaire studenten moesten weer wennen aan de directheid van de mbo'ers. "Dan zeiden ze gewoon: dat is lelijk, of dat is stom. Eigenlijk wel verfrissend," zegt Milou Wattel (23), student psychologie aan de UvA.

Uiteindelijk wordt het een festival met voor elk wat wils: van stevige electro tot hiphop, van hennaworkshops tot salsadansen, en met goed eten en drinken. De organisatie ­verwacht een paar honderd mensen, maar hoopt op meer. Er zijn ook al plannen voor volgend jaar.

Durk Gardenier (23), net afgestudeerd politicoloog. "Het is goed om met al die verschillende niveaus te leren werken. Liever tijdens je studie, dan pas als je al aan het werk bent."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden