Nieuws

May kondigt vertrekt aan: 7 juni

Ze heeft het nu officieel bevestigd: de Britse premier Theresa May stapt per 7 juni op als leider van de Conservatieve Partij. Ze blijft aan als premier totdat haar opvolger is gekozen.

Theresa May heeft vrijdagochtend haar vertrek aangekondigd, na een gesprek met de voorzitter van het invloedrijke ‘1922-comité’ van haar Conservatieve Partij. Ze sprak voor haar ambts­woning, Downing Street 10. “Spijtig genoeg is het mij niet gelukt de brexit te leveren. Ik heb het drie keer geprobeerd, en sta nog altijd achter mijn vastberadenheid om aan te blijven de laatste maanden. Maar nu geloof ik dat de tijd rijp is om op te stappen.”

May zou donderdag, op de dag dat de Britten – veelal tegen heug en meug – toch naar de stembus gingen voor de Europese verkiezingen, tijdens ontmoetingen met haar ministers van Binnen- en Buitenlandse Zaken onder druk zijn gezet om een datum voor haar vertrek vast te leggen. De voorspelde vernedering voor Mays Conservatieve Partij bij de verkiezingen hebben de druk op haar verder verhoogd.

De uitslag van de verkiezing wordt, zoals in heel Europa, ook in het Verenigd Koninkrijk pas zondag bekend­gemaakt, maar volgens de peilingen zou Mays partij maar 7 procent van de stemmen krijgen – een historisch dieptepunt.

Boris Johnson

May blijft partijleider tot na het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Londen van 3 tot 5 juni, iets waar ze volgens haar woordvoerder ‘erg naar uitkijkt’.

De interne partijverkiezing begint een week later. Boris Johnson lijkt de best papieren te hebben om het stokje van May over te nemen, maar hij is niet de enige die zich heeft gemeld. Het is ook lang niet zeker dat hij de premier wordt na Mays vertrek. Johnson, van wie door vele parlementariërs wordt gevreesd dat hij zal aansturen op een no-dealbrexit, ligt bij de Conservatieve fractie niet bepaald goed. En de parlementariërs kiezen de twee kandidaten voor het leiderschap. Daarna volgt een stemming door de ruim 100.000 leden van de partij, bij wie Johnson mateloos populair is. Mocht Johnson door het parlement als kandidaat worden gekozen, dan lijkt zijn winst onafwendbaar.

Tweede referendum

De afgelopen maanden weigerde May keer op keer een vertrekdatum vast te leggen. Ze hield vast aan haar belofte pas te vertrekken nadat het Lagerhuis haar brexitdeal heeft goedgekeurd.

Intussen stemde ze ermee in te willen praten over haar vertrek, ongeacht de uitkomst van de stemming over haar brexitdeal in juni. Ze presenteerde deze week een aangepaste versie van de deal, die drie keer eerder werd weggestemd in het Lagerhuis. In de aangepaste versie zette ze de deur op een kier voor een tweede referendum, mits de deal een meerderheid zou krijgen bij de laatste stemming. Vanuit het hele parlement kreeg May kritiek op deze aankondiging, die als wanhoopsdaad werd gezien.

Stem geweigerd

Honderden EU-burgers die gisteren wilden stemmen in Groot-Brittannië zeggen dat ze zijn geweigerd bij stembureaus. Enkelen van hen vertellen op Twitter hoe ze bij stembureaus ontdekten dat hun namen waren doorgestreept op lijsten van stemgerechtigden.

Dat zou komen doordat het benodigde papierwerk niet tijdig was verwerkt. De campagne the3million, die opkomt voor EU-burgers in het land, zegt honderden klachten te hebben ontvangen. De actiegroep spreekt over een ‘ramp voor de democratie’ en wil een onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden