May blijft nog even, chaos ook

Premier May strompelt nog even voort, zonder zicht op een uitweg in de brexitchaos. Het protest van een miljoen demonstranten in Londen zaterdag maakt weinig indruk.

null Beeld Guy Smallman   - Getty Images
Beeld Guy Smallman - Getty Images

En wéér overleefde Theresa May gisteren een opstand in eigen gelederen. Waar The Sunday Times 's ochtends nog een paleisrevolutie aankondigde, aangevoerd door liefst elf ministers, scheen de couppoging in de loop van de middag alweer doodgebloed. Maar met een oplossing voor de brexitchaos nog geen millimeter naderbij, blijft Mays positie uiterst wankel.

De ene na de andere vermeende couppleger bezwoer gisteren achter May te staan. Nadat ook minister van Financiën Philip Hammond zich had uitgesproken tegen het afzetten van May, leek de coup even afgewend. Vandaag zou opnieuw kabinetsberaad zijn.

Hammond erkende dat in de ministersploeg enige wanhoop heerst. Tegen Sky News zei hij dat iedereen er 'bijzonder gefrustreerd' is, maar ook dat het vervangen van de premier het probleem niet oplost. Nog altijd is onduidelijk wanneer en hoe het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. May mikt op een nieuwe stemming in het Lagerhuis over haar brexitdeal met Brussel, die al twee keer is verworpen.

De schuld geven
In haar buitenverblijf Chequers sprak ze drie uur lang met louter mannelijke kopstukken uit haar regering en partij. Volgens nieuwszender ITN zei de premier desgevraagd dat ze zal aftreden als het Lagerhuis haar deal alsnog aanvaardt. De veronderstelling is dat het de kansen voor haar deal vergroot, als vaststaat dat een andere premier de daaropvolgende onderhandelingen met de EU over een handelsakkoord zal leiden.

Voor zover May nog niet had afgedaan bij veel Lagerhuisleden, is dat anders na afgelopen woensdag, toen ze in een toespraak het parlement de schuld gaf voor de impasse. Maar volgens ITN wordt haar toezegging gewantrouwd, omdat ze details erover in het midden liet.

Minister Hammond zei gisteren open te staan voor een tweede referendum over het al of niet verlaten van de EU. "Ik ben realistisch als ik zeg dat we mogelijk geen meerderheid krijgen voor de deal van de premier. In dat geval moet het parlement kiezen waar het dan wel voor is."

Dat is een opsteker voor de zeker één miljoen demonstranten zaterdag in Londen. Zij willen dat de vraag of het Verenigd Koninkrijk de EU moet verlaten, opnieuw aan het volk wordt voorgelegd, omdat nu veel duidelijker is dan in 2016 wat vertrek inhoudt. Een nieuwe online petitie tegen de brexit is inmiddels door vijf miljoen mensen ondertekend.

Brexiteers in Mays kabinet en het Lagerhuis zijn tegen een tweede referendum. Een andere uitweg is dat het Lagerhuis deze week in een aantal stemmingen duidelijk maakt waar wel een meerderheid voor is. May waarschuwt tegen­standers van haar deal dat dit kan leiden tot een softere brexit dan haar eigen plan.

Geen optie
Als kanshebber geldt de zogenoemde 'Noorwegen-plusoptie', waarbij de Britten verbonden blijven aan de gemeenschappelijke vrije markt in de Europese Unie en de douane-unie. Dat is vooralsnog geen optie voor May, die per se het vrije verkeer van personen aan banden wil leggen.

null Beeld Guy Smallman  - Getty Images
Beeld Guy Smallman - Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden