'Maximumsnelheid niet verlagen om luchtvervuiling'

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) is niet van plan de maximumsnelheid op snelwegen weer te verlagen omdat de luchtkwaliteit daar verslechterd is. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat het effect van een snelheidsverhoging op de luchtkwaliteit beperkt is.

GroenLinks eist dat Schultz de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie weer naar 80 km/u verlaagt. Beeld anp
GroenLinks eist dat Schultz de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie weer naar 80 km/u verlaagt.Beeld anp

De luchtvervuiling blijft bovendien binnen de 'wettelijk vastgestelde normen, die mede zijn gebaseerd op de effecten voor de gezondheid'. Ze houdt de vinger aan de pols met jaarlijkse metingen en als de normen onverhoopt toch worden overschreden, dan neemt ze passende maatregelen, belooft ze de Kamer.

In een andere brief gaat ze specifiek in op de situatie langs de A13 bij Overschie. Daar zou de luchtvervuiling volgens de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) en volgens GroenLinks in Rotterdam sterk zijn gestegen en veel sterker dan Schultz eerder berekende. GroenLinks eiste eerder dat Schultz de snelheid op de A13 weer verlaagt naar 80 kilometer per uur.

Maar de minister wijst erop dat het verschil van DCMR ten opzichte van haar berekeningen slechts enkele procenten van de grenswaarde stikstofdioxide bedraagt. Het valt daarmee volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 'binnen de onvermijdelijke (en toegestane) onzekerheid van dit soort berekeningen'. Ze gaat de snelheid op de A13 dus niet verlagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden