'Maximumprijs woningen schrikt ontwikkelaars af'

De gemeente Amsterdam gooit de huizenmarkt mogelijk op slot met haar plannen om een maximumprijs vast te stellen voor nieuwe middeldure koopwoningen.

Beeld ANP

Jan Overtoom, regiomanager van Bouwend Nederland, de belangenbehartiger van bouwbedrijven in Nederland, vreest voor stagnatie van de Amsterdamse woningbouw. "De gemeente gaat met deze maatregel in tegen de marktwerking."

Hij reageert hiermee op het nieuws dat wethouder Laurens Ivens gaat ingrijpen in de huizenmarkt. Die heeft al regels vastgesteld om middeldure huur ook middelduur te houden en voegt daar nu voorwaarden aan toe voor nieuwe koophuizen.

Voor nieuwe, middeldure woningen gaat een maximale verkoopprijs gelden van 175.000 tot 297.000 euro, zo maakte hij vrijdag bekend.

Op deze manier hoopt hij betaalbare woningen af te dwingen voor mensen met middeninkomens als docenten, verplegers en agenten. Deze groepen komen in Amsterdam moeilijk aan een woning; ze verdienen te veel voor sociale huur, maar te weinig voor een koophuis. "Als we niets doen, zijn deze middeninkomens er slecht aan toe in onze stad," aldus Ivens.

Voor nieuwbouwprojecten geldt dat 40 procent sociale huur moet zijn, 40 procent middeldure huur en koop en de laatste 20 procent is voor de vrije en dus dure markt.

Grote vraag is of bouwers, ontwikkelaars en beleggers nog wel huizen willen bouwen onder zoveel voorwaarden. Overtoom denkt van niet. "We onderschrijven dat er meer middeldure woningen beschikbaar moeten komen. Maar het is de vraag of Amsterdam nog aantrekkelijk blijft voor ontwikkelaars."

Beleggers avers
Volgens Overtoom is het voor bouwers financieel niet meer haalbaar om in Amsterdam te bouwen vanwege de hoge grondprijzen en de vele eisen die de gemeente stelt.

Ook Frank van Blokland, directeur van de IVBN, de vereniging van vastgoedbeleggers, is negatief. "Dit gaat niet werken. Het lijkt wel of Ivens steeds meer vanuit de politiek wil bepalen wat in de stad moet gebeuren, zonder marktpartijen hierbij te betrekken. Dit maakt vastgoedbeleggers avers tegen Amsterdam."

De gemeente stelt de maximale prijs vast in de erfpachtvoorwaarden. De bouwers en ontwikkelaars krijgen geen compensatie door een lagere grondprijs.

Jan Fokkema, directeur van Neprom, de belangenbehartiger van projectontwikkelaars, is wel positief over de plannen van Ivens. "Wij hebben iets soortgelijks zelf voorgesteld. We snappen dat de druk in Amsterdam groot is en dat de huizenprijzen oplopen tot onbereikbare hoogten voor middeninkomens."

Neprom wil graag met Ivens overleggen. "Tot nu toe was hij weinig bereid om met ons aan tafel te zitten en wilde hij vooral zijn spierballen laten zien. Terwijl veel projectontwikkelaars al decennia actief zijn in de stad."

Fokkema ziet dat een aantal ontwikkelaars Amsterdam inmiddels links laten liggen, maar verwacht dat er voldoende overblijven die in de nieuwe middeldure koopwoningen willen stappen. "Het zou toch mooi zijn als mensen uit de sociale huur op deze manier aan een betaalbare koopwoning komen. Dan stroomt het een beetje door."

Eerste kopers
Vereniging Eigen Huis begrijpt dat de wethouder probeert om middeninkomens een passende woning te bieden. Maar de maximale prijs helpt alleen de eerste kopers, stelt woordvoerder Hans André de la Porte. "Die kunnen in de stad wonen, in een betaalbaar huis dat ze na enige jaren weer verkopen voor een veel hogere prijs." Op deze manier kunnen ze wooncarrière maken in Amsterdam.

De tweede koper betaalt wel weer het volle pond en heeft niets meer aan een maximumprijs. "Deze maatregel lost het probleem van de hoge huizenprijzen niet op, maar schuift het probleem door naar de volgende koper."

VEH vreest ook dat marktpartijen kleiner, schraler en goedkoper gaan bouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden