Maximum voor vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen

Wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) heeft met de Amsterdamse basisschoolbesturen een maximum afgesproken voor de vrijwillige ouderbijdrage.

Meesters op de Peetersschool in Zuid. Beeld Rink Hof
Meesters op de Peetersschool in Zuid.Beeld Rink Hof

Kukenheim is met de scholen uitgekomen op een jaarlijks bedrag van 225 euro per kind, schrijft ze in een brief aan de raadscommissie Jeugd en Cultuur.

Een begrenzing van de bijdrage is nodig omdat sommige scholen een wel erg hoge som vragen voor de extraatjes. Kinderen met minder welvarende ouders zouden daarom niet vrij uit alle Amsterdamse scholen kunnen kiezen. Een onwenselijke ontwikkeling, vinden Kukenheim en de schoolbesturen. In de Tweede Kamer werd krap een jaar geleden ook al gepleit voor een limiet van de ouderbijdrage.

Amsterdamse scholen moeten bovendien openbaar maken waar het geld van de ouderbijdrage precies aan besteed wordt - iets waar veel ouders nu naar moeten gissen. De bijdrage moet ook écht vrijwillig blijven: voor de ouders die het geld niet kunnen ophoesten, moet de school een oplossing achter de hand hebben. Kinderen mogen hoe dan ook niet worden uitgesloten van bijvoorbeeld een schoolreisje.

undefined

Bedragen splitsen
Directeur Jeroen Oomen van de Peetersschool in Zuid hanteert een relatief hoge ouderbijdrage: 704 euro per kind per jaar. In 2016 vroegen Amsterdamse basisscholen gemiddeld 112 euro.

Die vergelijking gaat toch niet helemaal op, zegt Oomen. "Binnen die 704 euro hebben wij zaken ondergebracht die andere scholen apart laten betalen, zoals kosten voor het overblijven tussen de middag. Ik zou daar misschien een bedrag van 2,50 euro per dag voor kunnen rekenen, maar dat kost mij een heleboel administratie. Nu ben ik met één bedrag klaar."

Beschrijving online
Als Kukenheim toch echt paal en perk gaat stellen aan de ouderbijdrage, zal Oomen de zaken die onder het bedrag vallen moeten splitsen. "Dan zal ik de ouders steeds apart moeten laten betalen voor het overblijven, de schoolreisjes en schoolkampen. Daar ben ik geen voorstander van."

Dat scholen meer openheid moeten geven over wat er met het geld gedaan wordt, vindt Oomen wel een goed idee. "Mijn ouders hebben het recht om te weten wat met dat geld wordt gedaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden