Maximum aantal nominaties voor Amsterdamprijs

Negen Amsterdamse kunstenaars en instellingen zijn genomineerd voor de Amsterdamprijs 2012. Het is het maximum aan nominaties. Vormgever Irma Boom, theatermaker Eric de Vroedt, artistiek directeur van De Nieuw Amsterdam (DNA) Sabri Saad El Hamus, beeldend kunstenaar Wafae Ahalouch El Keriasti, pianist Daria van den Bercken, Foam, gitarist en componist Corrie van Binsbergen, Amsterdam Sinfonietta en Podium Mozaïek werden genomineerd.

Wafae Ahalouch El Keriasti. Beeld EPA
Wafae Ahalouch El Keriasti.Beeld EPA

Gisteren kwamen ze bijeen in de ambtswoning. Burgemeester Eberhard van der Laan heette hen welkom. 'Deze negen genomineerden bewijzen dat er geen winter is in de cultuursector, het is altijd zomer in Amsterdam op kunst en cultuurgebied', aldus Van der Laan.

Hij erkende ook dat hij 'best een beetje bezorgd was' over de bezuinigingen van het vorige kabinet. 'Maar het is nu nieuwe ronde nieuwe kansen. En namens alle Amsterdammers zeg ik: ze krijgen ons er niet onder.'

De negen genomineerden werden voor het eerst onderverdeeld in drie categorieën. Elk jaar is het appels met peren vergelijken, omdat slechts drie prijzen ter waarde van 35.000 euro per stuk zijn te vergeven en de genomineerden niet alleen uit uiteenlopende disciplines komen, maar ook verschillen in ervaring. Daarom werden categorieën ingevoerd: Stimuleringsprijs (Wafae Ahalouch El Keriasti, Podium Mozaïek en Daria van den Bercken); Culturele prestatie (Amsterdam Sinfonietta, Foam en Eric de Vroedt) en Bewezen kwaliteit (Corrie van Binsbergen, Irma Boom en Sabri Saad El Hamus).

De Amsterdamprijzen, mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, zullen op 24 augustus, tijdens de Uitmarkt, worden uitgereikt.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Sabri Saad El Hamus. Beeld ANP
Sabri Saad El Hamus.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden