Maximo Park waarschuwt voor te veel informatie

De Britse band Maxïmo Park heeft er nooit doekjes om gewonden een emotionele band te zijn. Ook op hun vijfde plaat Too Much Information is de band niet bang om punten aan te snijden die sommige luisteraars misschien oncomfortabel vinden. 'De titel Too Much Information is een soort waarschuwing. Als je van abstracte afstandelijke muziek houdt zijn er genoeg bandjes die dat doen, maar wij hebben iets voor ons gevoel iets belangrijks te vertellen.'

De in Newcastle opgerichte rockband debuteerde in 2005 met het album A Certain Trigger. Datzelfde jaar schitterde Maxïmo Park op het Lowlands festival. Met het tweede album Our Earthly Pleasures haalde de band zelfs de tweede plek in de Britse hitlijsten. Beide platen werden goud in het Verenigd Koninkrijk.

Gevoelens
Voor zanger Paul Smith is het belangrijk om vanuit zijn hart te schrijven en eerlijk te zijn over zijn gevoelens. 'We willen een connectie maken met het publiek', zegt Smith. 'Mijn favoriete muziek onthult iets over het leven van de auteur, waar de luisteraar zich aan vast kan houden. Hij weet dat er een waarheid in het verhaal zit.'

Op Too Much Information heeft de tekstschrijver een nieuwe weg ingeslagen. 'De meeste nummers op het album zijn beïnvloed door korte verhalen. Ik wilde vanuit het persoonlijk punt waar de liedjes beginnen, waar ik er diepe gevoelens bij heb, naar een meer fictief gebied', zegt Smith.

Boeken
De zanger kreeg vaak te horen dat er veel literaire verwijzingen in zijn teksten zitten. Toch heeft hij minder tijd voor boeken dan hij zou willen. 'Voor deze plaat heb ik meer mijn best gedaan om veel te lezen, vooral om mijn manier van omgaan met woorden te verbreden en mijzelf niet steeds te herhalen', vertelt Smith.

De albumtitel Too Much Information komt uit Midnight On The Hill. 'Dat is een centraal stuk op de plaat. Elk couplet is een nieuw hoofdstuk en je weet niet hoe het afloopt. Het neemt je mee op reis van de ene plek naar het andere', zegt Smith.

Op 11 februari staat Maxïmo Park in de Melkweg in Amsterdam. (FaceCulture)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden