Ten Slotte

Maximiliaan (1999-2015): een vurig varken met een verleden

Een varken met temperament dat goed bij de vrouwtjes lag. Woensdag is Maximiliaan op 15-jarige leeftijd overleden in Amstelveen. Hij kreeg landelijke bekendheid toen hij in 2004 werd mishandeld op een studentenbruiloft in Amsterdam.

December 2004. Dafne Westerhof met Maximiliaan, het zwijn dat werd mishandeld op een studentenbruiloft in Amsterdam. Beeld Klaas Fopma (www.klaasfopma.nl)

'Varkensfluisteraar' Dafne Westerhof (65) nam de gehavende Max na het bruiloftsincident in oktober 2004 onder haar vleugels. Op haar boerderij Het Beloofde Varkensland in Amstelveen vangt zij varkens 'met een verleden' op.

De vurige Maximiliaan bracht meteen reuring in de tent. Niet lang na zijn aankomst in Amstelveen draaide hij compleet door. De geur van de zeugen maakte hem zo opgewonden dat hij een grote ravage aanrichtte om bij de dames te komen. Max brak los, vernielde een paar ramen, sloopte de houten staldeur en rukte een gasleiding los.

Maar de rust keerde al gauw terug toen hij van zijn mannelijkheid werd ontdaan. Tijdens die operatie werden meteen de scherpe punten van zijn slagtanden afgezaagd. Maar Max bleef een vechtersbaas, zelfs op zijn oude dag, volgens Dafne Westerhof. 'Vleesvarken Piet was zijn aartsrivaal. Ze hadden het altijd aan de stok met elkaar.'

Klazienaveen
Maximiliaan kwam oorspronkelijk uit het Drentse Klazienaveen, maar werd in het najaar van 2004 gratis aangeboden op internet door de eigenaren, omdat ze zelf niet meer voor hem konden zorgen. Delfste corpsstudenten kwamen het zwijn halen en beloofden het echtpaar dat ze een mooi plekje voor Max hadden op de boerderij van hun vader.

Maar dat bleek niet te kloppen. Het dier werd meegesleept naar een bruiloftsfeest in De Duif aan de Prinsengracht. De studenten vonden het varken een geschikt cadeau voor een voormalig corpslid, wiens bijnaam Knor was. Het cadeau viel niet in goed aarde en werd uiteindelijk aan een touw naar buiten getrokken en volgens ooggetuigen geslagen en de trap afgeschopt. Later werd geconstateerd dat Max onder meer een opengescheurde rug en kneuzingen had.

Speciale plek
Dafne Westerhof bood aan om het dier op te vangen en zei: 'In mijn Beloofde Varkensland zal het dier weer tot rust komen en uiteindelijk omvallen van ouderdom.' Hoewel al haar varkens haar even lief zijn, had Maximiliaan altijd een speciale plek in haar hart. 'Ik kon hem lezen. Elke oogopslag, elke beweging van hem.'

Westerhof heeft in 2007 nog contact gezocht met de studenten van het Delftse dispuut Die Coffye Vlagh. 'Ik wilde hen een kans geven om het goed te maken met Max. Maar daar zijn ze niet op in gegaan.'

Het laatste jaar van zijn leven woonde Max in een 'aanleunwoning': een eigen huis met tuin. 'Alle varkens leven samen, maar Max begon zich steeds meer terug te trekken en de rivaliteit met Piet begon hem op te breken. Iets wat hij niet kon accepteren.' Hij ging samen wonen met een ander varken op leeftijd: Lamme Zus. Zij overleed eerder dit jaar.

Afgelopen week stopte Max met eten. Zijn vaste dierenarts Peter Klaver bracht hem woensdag in slaap. Met zijn vijftien jaar is Maximiliaan een hoogbejaard varken geworden.

Maximiliaan met Boy George, die dol is op oudere varkens Beeld Het Beloofde Land
Lamme Zus, links, en Max woonden in de herfst van hun leven samen in een huis met tuin op de boerderij in Amstelveen Beeld Het Beloofde Varkensland
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden