Maximale verhuurtermijn Airbnb naar 30 dagen

Amsterdam heeft het lang niet aangedurfd, maar na veel maatschappelijke druk en een rechterlijke uitspraak is de gemeente alsnog overstag: de maximale termijn voor vakantieverhuur wordt gehalveerd.

Michiel Couzy
null Beeld anp
Beeld anp

Het is een wonderlijke ommekeer. De roep om strengere regels bestaat al lang, net als de politieke en maatschappelijke druk om de termijn voor vakantieverhuur in te perken.

En het gemeentebestuur? Dat wilde graag, maar durfde het niet aan.

Nu is het dan toch zo ver: het college heeft besloten de maximale termijn voor vakantieverhuur vanaf 2019 terug te brengen van 60 naar 30 dagen per jaar. "Het heeft mij een jaar gekost om van onze wens werkelijkheid te maken," aldus wethouder Laurens Ivens.

60 dagen vakantie?
Op dit moment mogen Amsterdammers hun woning maximaal 60 dagen per jaar verhuren via Airbnb, Booking of een van de andere platforms.

Dat is te lang, vinden diverse politieke partijen en bewonersgroepen. Zo'n lange termijn werkt overlast in de hand en omwonenden weten niet meer wie hun buren zijn.

Bovendien: hoeveel Amsterdammers kunnen meer dan 60 dagen per jaar op vakantie?

Het college stond eind 2016 al open voor een kortere termijn, maar zag juridische obstakels. Vakantieverhuur mag niet leiden tot woningontrekking, waarbij een huis commercieel wordt gebruikt, niet om in te wonen.

Zoeken naar een gaatje
Bij verhuur van meer dan 60 dagen kan de gemeente woningonttrekking vrij eenvoudig aantonen. Dat ligt veel ingewikkelder bij 30 dagen. Juridische experts en het ministerie van Binnenlandse Zaken waren van mening dat zo'n inperking moeilijk te verdedigen is bij de rechter.

Het college heeft lang gezocht naar een gaatje, bleef procedures voeren om rechterlijke uitspraken te ontlokken en heeft nu eindelijk een opening gevonden.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde op 5 december, in een zaak over een boete die de gemeente had opgelegd aan een Airbnb-verhuurder dat ook bij incidentele vakantieverhuur sprake is van woningonttrekking.

Met deze uitspraak in de hand, durft de gemeente het aan de termijn te verkorten. "Ik wilde voorkomen dat Amsterdam voor aap staat in de rechtbank," aldus Ivens.

19.000 advertenties
Eerder kondigde Amstelveen al aan de maximale verhuurtermijn vast te stellen op 30 dagen.

Uit gegevens van Airbnb blijkt dat afgelopen jaar zo'n 5 procent van de Amsterdamse woningen op de site langer dan 60 dagen was verhuurd. Een jaar eerder, toen de meldplicht niet gold, was dat 18 procent. In 2017 nam het aantal advertenties op Airbnb toe van 17.100 tot ruim 19.000.

"Ik verwacht hiermee niet de drukte in de stad te regelen," zegt Ivens. "Maar we pakken wel de problemen aan in de portieken van bewoners."

Welkom moment
Dit besluit, zo vlak voor de verkiezingen, komt voor de SP-wethouder op een welkom moment. Vrijwel alle partijen hebben in hun verkiezingsprogramma een termijn van 30 dagen staan en de gemeenteraad had hiertoe zelfs een motie aangenomen.

Ivens had tijdens de campagne ongetwijfeld om zijn oren gekregen dat hij het niet aandurfde de termijn terug te brengen.

Met dit besluit, vlak voor het scheiden van de markt, veegt hij dit verwijt van tafel.

Lees ook: Is een totaalverbod op vakantieverhuur haalbaar?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden