Máxima voor bevalling naar Bronovo

DEN HAAG - De hoogzwangere prinses Máxima is dinsdagmiddag om kwart voor vier opgenomen in het ziekenhuis Bronovo in Den Haag in afwachting van de geboorte van haar derde kind.Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

Voor zover bekend is prins Willem-Alexander bij zijn vrouw. De ouders van prinses Máxima zijn volgens betrouwbare bronnen rond het paar inmiddels in Nederland gearriveerd.

De prinsesjes Amalia en Alexia wachten naar verluidt thuis op hun broertje of zusje. Ook zij kwamen, op natuurlijke wijze, ter wereld in het 'koninklijke' ziekenhuis Bronovo, dat op steenworp afstand ligt van Paleis Huis ten Bosch en gemakkelijk te bereiken is vanuit Wassenaar, waar Alexander woont met zijn gezin.

Mocht er nu een prinsje komen, dan maakt dat niets uit voor de troonsopvolging. In 1983 werd de Grondwet zodanig gewijzigd, dat meisje niet meer hoeft te wijken voor een jongen na haar. Prins Willem-Alexander is eerste in de lijn, erfprinses Catharina-Amalia is en blijft de tweede, haar zus Alexia derde en de nieuwkomer is nu al, geboren of niet, nummer vier.

Amalia en Alexia werden beiden kort na hun geboorte via de pers en door middel van een rechtstreekse televisieuitzending aan de bevolking getoond. Een dergelijk eerste 'publieke optreden' van de boreling is in elk geval dinsdagavond niet meer te verwachten, maar op zijn vroegst woensdag, aldus de RVD.

Máxima is steeds bijgestaan door de gynaecoloog M. Smeets en kinderarts J. Kreijen-Meinesz. Ze heeft tot voor ruim een week geleden doorgewerkt. Recent nam ze nog deel aan het staatsbezoek aan Turkije, waar ze iedereen verbaasde door vrijwel continu op enorm hoge hakken te lopen. Ze vertelde daar ook dat de zwangerschap goed verliep en dat vliegen voor haar, in het regeringstoestel KBX, geen probleem was. Wel zonderde ze zich een enkel ogenblik af, net als tijdens de tweeweekse reis door Australië en Nieuw-Zeeland, afgelopen najaar. Ze was toen met name in Canberra zichtbaar even flink beroerd. Ze zag wat later dan ook af van ingewikkelde helikoptervluchten door een gebied waar nogal wat turbulentie te verwachten viel. Lang staan kon ze 'Down under' al niet meer zo goed. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden