Lezersbrief

‘Máxima, vergeet fragiele landen niet’

‘Maxima, moedig impactinvesteerders aan om juist in ­fragielere landen te investeren’, vraagt managing director van Cordaid Investment Management Hann Verheijen in een toegezonden brief.

Koningin Maxima tijdens een persconferentie ter afsluiting van haar bezoek aan Jordanie als VN gezant in februari van dit jaar.  Beeld ANP/Patrick van Katwijk
Koningin Maxima tijdens een persconferentie ter afsluiting van haar bezoek aan Jordanie als VN gezant in februari van dit jaar.Beeld ANP/Patrick van Katwijk

Vorige week vierden we het jubileum van koningin Máxima als speciaal pleitbezorger voor inclusieve financiering namens de VN. Ze reist al 10 jaar de wereld over om financiële diensten toegankelijk te maken voor iedereen.

Bij de viering in New York was Máxima trots op wat ze heeft bereikt, vertelde ze. Met reden. Meer dan 1,2 miljard mensen hebben toegang tot financiële diensten gekregen, mede door de inspanningen van onze koningin.

Wat betekent geen toegang hebben tot financiële diensten? Stel, je bent boer op het platteland in Ethiopië en je kunt het schamele geld dat je verdient, niet op een spaarrekening zetten. Je verstopt het ergens in je hut en loopt het risico dat het geld gestolen wordt. Ook kun je geen lening krijgen om zaden te kopen voor de oogst van het volgende seizoen. Verder kun je je niet verzekeren tegen misoogsten, terwijl juist hier de gevolgen van klimaatverandering groot zijn.

Toegang tot financiële diensten neemt risico’s weg en geeft perspectief op een stabieler, menswaardiger bestaan. Hiermee draagt het bij aan duurzame economische ontwikkeling en meer werkgelegenheid.

Hoewel Máxima de afgelopen 10 jaar veel heeft bereikt, blijft er een wereld te winnen. Er zijn nog 1,7 miljard mensen zonder bankrekening. Ik ben dankbaar dat Máxima zich blijft inspannen voor deze goede zaak.

Tot nu toe richten de inspanningen van de VN en van impactinvesteerders (die behalve winst ook sociale impact beogen) zich namelijk op de relatief stabiele ontwikkelingslanden. Nederlandse impactinvesteerders steken het meeste geld in India, Turkije en Georgië, waar de toegang tot finan­ciële diensten inmiddels sterk ver­beterd is. Bijna 80 procent van de bevolking in deze landen beschikt al over een bankrekening. Fragiele landen als Myanmar, Sierra Leone en de DR Congo staan buitenspel. Hoewel in deze landen maar 25 procent van de bevolking toegang heeft tot een bankrekening, wordt hier nauwelijks geïnvesteerd. Juist voor de bevolking in deze landen is de nood het hoogst en maakt toegang tot financiële diensten het verschil.

Koningin Máxima, daarom mijn oproep: moedig de impactinvesteerders aan om juist in ­fragielere landen te investeren. Het financiële rendement is daar mogelijk wat lager, maar de sociale impact is aanzienlijk groter en daarmee onbetaalbaar.

Hann Verheijen, managing director Cordaid Investment Management

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden