Plus

Máxima bijpraten over elektroden in je hoofd

De Oranjes willen meer weten over psychiatrie. In het AMC vertelden patiënten koningin Máxima woensdagmiddag over elektroden in je hoofd en de nieuwe aandoening misofonie: 'Als mijn man ademt, word ik gek.'

Francine Wildenborg
Voor het Koninklijk Huis is de middag op het AMC niet zomaar een werkbezoek Beeld anp
Voor het Koninklijk Huis is de middag op het AMC niet zomaar een werkbezoekBeeld anp

Er hoeft maar een geluidje van de televisie beneden de slaapkamer in te sijpelen of Lisa raakt compleet in de stress. Smakgeluiden van haar kinderen aan tafel: paniek. En misschien nog wel het ergste: al maanden slaapt haar man op zolder. Zijn ge-adem drijft de 33-jarige jonge moeder tot wanhoop. "Ik kan alleen nog maar daar op letten." Gekmakend.

Koningin Máxima oogt begripvol en bezorgd, want: gelukkig ademt hij nog toch? Ja, lacht Lisa. Natuurlijk, al zou het fijn zijn als ze weer samen in één bed konden slapen, zoals je doet als je dol op elkaar bent. Lisa heeft sinds kort de diagnose 'misofonie', een nieuwe aandoening, ontdekt in het AMC.

Wachttijd
In twee jaar tijd is het patiëntenaantal verdubbeld: het ziekenhuis heeft inmiddels 500 mensen in behandeling. De wachttijd is acht maanden vertelt hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys. Iedere patiënt heeft weer andere geluiden die hij haat. Maar vaak zijn smakken, slurpen en ademen - hoe subtiel ook - de boosdoener. "Al had ik ook een patiënte die een televisie door de kamer smeet, omdat haar man moest niezen."

Kenmerkend voor misofonie is dat mensen meteen bij het horen van het geluid van een ander ongelooflijk boos worden. "Ze willen hun partner vermoorden," aldus de psychiater. Binnenkort leert Linda in groepstherapie hoe ze irritante geluiden kan ombuigen in iets positiefs. Denys: "Mensen die niet tegen het geluid van chips eten kunnen, laten we dat associëren met voetstappen in de sneeuw."

Niet zomaar een werkbezoek
De 33-jarige moeder heeft nog een lange weg te gaan, maar is blij met de diagnose, vertelt ze als de koningin daarnaar vraagt. "Nu weet ik dat mijn gedrag door de misofonie komt en niet door mij. Ook voor mijn man is dat fijn. Hij kreeg constant het gevoel iets verkeerd te doen."

Voor het Koninklijk Huis is de middag op het AMC niet zomaar een werkbezoek. De Oranjes willen meer weten over psychiatrie.

Tot nu toe richten de bezoeken zich vaak op de lichamelijke kant van de zorg: hoogste tijd voor de mentale, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. De koningin blijkt al goed op de hoogte, tot aan de nieuwste MRI-scanapparatuur aan toe. Maar het verhaal van Bart de Beurs (70) laat ook haar versteld staan.

Genieten
Met diepe hersenstimulatie via de twee elektroden in zijn hoofd is zijn jarenlange dwangstoornis plots verdwenen. De Beurs werd angstig van informatie. "Ik moest alles controleren, opzoeken en had nooit rust. Net voor de operatie wilde ik euthanasie."

Aan de ingreep hield hij wel slapeloze nachten over, maar inmiddels zet hij het apparaatje in zijn hersenen 's nachts uit. En hoe is het nu?, wil Máxima weten. "Ik geniet weer. Mijn vrouw en ik worden weer samen wakker en liggen een uur te kletsen in bed."

De koningin arriveert bij het AMC Beeld anp
De koningin arriveert bij het AMCBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden