Update

Maxeda verkoopt Bijenkorf aan Selfridges

De Amsterdamse Bijenkorf. Foto ANP Beeld
De Amsterdamse Bijenkorf. Foto ANP

AMSTERDAM - Warenhuis de Bijenkorf gaat in andere handen over. Het warenhuis wordt voor een onbekend bedrag verkocht aan de Selfridges Group, een dochteronderneming van het Canadese Wittington Investments. Eigenaar Maxeda Retail Group heeft de voorgenomen verkoop dinsdag bekendgemaakt.

Volgens het management van de Bijenkorf en Maxeda biedt de Selfridges Group de meeste expertise en mogelijkheden om de strategie van de Bijenkorf verder te ontwikkelen. Selfridges is een familiebedrijf met warenhuizen als Selfridges in het Verenigd Koninkrijk, Brown Thomas in Ierland en Holt Renfrew in Canada.

De transactie zal nog voor advies worden voorgelegd aan de vakbonden en de ondernemingsraad. Ook is nog goedkeuring nodig van de mededingingsautoriteiten.

De Bijenkorf is met twaalf vestigingen in Nederland de grootste warenhuisketen in het luxere segment. Grote vestigingen staan in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De groep wil zich de komende tijd verder ontwikkelen met de komst van nieuwe luxemerken. Ook is de strategie erop gericht om de bestaande vestigingen verder uit te breiden en te investeren in de webshop.

Zeer verheugd
Topman Jacob de Jonge van de Bijenkorf zei in een verklaring ''zeer verheugd'' te zijn met Selfridges als partner. Selfridges ziet de aankoop van de Bijenkorf als ''een geweldige mogelijkheid om onze intrede te doen in de Nederlandse markt en een uitstekende aanwinst op onze portfolio van internationale winkelketens''.

Bestuurder Henk van der Ploeg van FNV Bondgenoten reageerde ''positief'' op de transactie. ''Selfridges is een familiebedrijf en geen financiële partij die op het grote geld uit is met een onzekere toekomst als gevolg.'' Hij wijst erop dat de groep de eigen warenhuisketens al lang in bezit heeft en er niet op gericht is deze weer snel door te verkopen.

Ook een voordeel is volgens de vakbondsman dat Selfridges geen beursgenoteerd bedrijf is. ''Dat geeft wat meer ruimte. Ik verwacht meer rust in de tent, waardoor het bedrijf zich de komende jaren verder kan ontwikkelen.''

Moederbedrijf Maxeda liet begin dit jaar weten zich te heroriënteren op de toekomst van de modeketens. Onlangs werd V&D al verkocht Sun European, de Europese tak van het Amerikaanse investeringsbedrijf Sun Capital Partners.

Voor de andere modeketens, Hünkemöller en M&S Mode, hoopt Maxeda voor het einde van het jaar duidelijkheid te hebben over de toekomst.

Intrede op Nederlandse markt
Met de overname van Bijenkorf doet Selfridges Group zijn intrede in de Nederlandse markt. ,,Het is een uitstekende aanwinst op onze portfolio van internationale winkelketens'', liet het bedrijf dinsdag weten.

Selfridges, een dochteronderneming van het Canadese Wittington Investments, is een familiebedrijf met warenhuizen als Selfridges in het Verenigd Koninkrijk, Brown Thomas in Ierland en Holt Renfrew in Canada.

Het concern werd in 1909 opgericht door Harry Gordon Selfridge. Het paradepaardje van het familiebedrijf is de winkel in Oxford Street in Londen, het op een na grootste warenhuis van Groot-BrittanniÈe. De winkel werd op 15 maart 1909 geopend. Bij Selfridges staat de klant centraal. 'The customer is always right', zo luidt de slogan tot op de dag van vandaag.

Tussen 1998 en 2003 opende Selfridges nog eens drie warenhuizen in Groot-BrittanniÈe, waarvan twee in Manchester en een in Birmingham. In de warenhuizen kunnen consumenten terecht voor vrouwen- en mannenkleding van allerlei grote merken, zoals Helmut Lang, DKNY, Armani, Hugo Boss en Calvin Klein. Verder kunnen klanten eten en drinken kopen in de warenhuizen van Selfridges. De winkels hebben ook een groot assortiment aan beautyproducten.

Het concern behaalde in het gebroken boekjaar dat eindigde op 31 januari 2009 een omzet van 809 miljoen pond (949,9 miljoen euro), een stijging van 6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Selfridges zag de winst in datzelfde jaar met 8 procent stijgen tot 88,1 miljoen pond. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden