Han Lips kijk tv

Max trekt zich nergens iets van aan, of het nu suffer dan suf is of niet

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: het Koninklijk Paleis Amsterdam op de Dam.

Han Lips
Jan Slagter, in coronatijd, voor het Koninklijk Paleis Amsterdam op de Dam. Beeld Omroep Max
Jan Slagter, in coronatijd, voor het Koninklijk Paleis Amsterdam op de Dam.Beeld Omroep Max

Het komt niet vaak voor, maar ook Lips heeft van die momenten waarop hij zich wel voor zijn kop kan slaan. Vrijwel altijd zijn dat momenten waarop hij zichzelf erop betrapt dat hij ineens al 10, 15 minuten gefascineerd zit te kijken naar Omroep Max. Is hij er wéér ingetrapt, denkt hij dan.

Vrijdagavond was het weer eens zover. Jan Slagter mocht een kijkje nemen achter de schermen van het Koninklijk Paleis Amsterdam op de Dam. Midden in coronatijd, ook dat nog: het bleek een herhaling. Op de dronebeelden zag je een lege stad. Slagter liet zich door de onderhoudende conservator Alice Taatgen rondleiden door het voormalige stadhuis.

Vooraf dacht Lips nog: dit kan niet anders dan een recept voor zaaddodende televisie zijn. Keurig in beeld gebracht natuurlijk, er zou maar eens een onvertogen woord vallen. Brave tv, ambitieloos ongetwijfeld, veel violen vast. En precies dat werd het ook want Max trekt zich nooit ergens iets van aan, de omroep maakt gewoon precies wat hij wil, of het nu suffer dan suf is of niet.

Slagter draait er zijn hand niet voor om: die laat zich in zijn slaap nog met zo’n respectvol smoelwerk en gedempte stem rondleiden door zoiets als een koninklijk paleis. Zoals bij zoveel Maxprogramma’s kon Lips zich ook nu weer niet aan de indruk onttrekken dat het onderwerp als sponsor leek te hebben meegewerkt aan de uitzending.

En toch: Lips keek de volle 46 minuten met angstig gemak uit. Want ook hij kent het Koninklijk Paleis Amsterdam op de Dam eigenlijk niet. En na afloop had hij er, ondanks alle braafheid, best een beeld bij. Lips kreeg zelfs zin er een kaartje voor te kopen.

Meer tv-recensies? Lees alle afleveringen van Han Lips in ons archief. Lees ook de wekelijkse rubriek Sterrenstof, waarin we de mediaweek doornemen. Reageren? hanlips@parool.nl.

2201 Han Lips. kosteloos Beeld Omroep Max
2201 Han Lips. kosteloosBeeld Omroep Max

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden