Max Havelaar voorgedragen als werelderfgoed

AMSTERDAM - De Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Multatuli Genootschap pleiten voor opname van het originele manuscript van Max Havelaar van Multatuli in een van de werelderfgoedlijsten van Unesco. Ze dienen hier deze week een verzoek over in bij de VN-organisatie. Dit meldden beide partijen woensdag.

De werelderfgoedlijst waar het om gaat, is het Memory of the World Register. Dat bestaat uit ongeveer tweehonderd documenten die bijdragen aan het geheugen van de wereld. Deze collectie herbergt onder meer het dagboek van Anne Frank en archiefstukken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Volgens de UvA en het Multatuli Genootschap achten deskundigen de kans groot dat het manuscript van Max Havelaar hieraan wordt toegevoegd.

Eduard Douwes Dekker (1820-1887) schreef dit boek onder het pseudoniem Multatuli als aanklacht tegen onderdrukking in het voormalig Nederlands-Indië. Het originele document is in bezit van het Multatuli Genootschap en sinds 1931 in beheer van de afdeling Bijzondere Collecties van de UVA. Het is tot en met eind mei opgenomen in een tentoonstelling bij Bijzondere Collecties.

De voorzitter van het Multatuli Genootschap en de directeur van het UvA Erfgoed ondertekenden zaterdag de aanvraag. Naar verwachting maakt de Unesco in juli 2011 bekend of de Max Havelaar in het register wordt opgenomen.

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Multatuli zijn meesterwerk uitbracht. Het actuele belang van het boek is volgens de aanvragers het feit dat het als inspiratiebron dient voor eerlijke wereldhandel. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden