'Max Havelaar hoort op werelderfgoedlijst'
AMSTERDAM - Het originele manuscript van Max Havelaar van Multatuli hoort thuis op de werelderfgoedlijst van Unesco. De Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Multatuli Genootschap dienen deze week een verzoek daartoe in bij de VN.
Op de werelderfgoedlijst, het zogeheten Memory of the World Register, staan zo'n tweehonderd documenten. Tot nu toe zijn drie Nederlandse werken in die lijst opgenomen: het dagboek van Anne Frank, archiefstukken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de bibliotheek Ets Haïm van de Portugees-Joodse synagoge.
Volgens de UvA en het Multatuli Genootschap achten deskundigen de kans groot dat het manuscript van Max Havelaar hieraan wordt toegevoegd. Naar verwachting maakt de Unesco in juli 2011 bekend of dat inderdaad gebeurt.
Aanklacht tegen de onderdrukking
''Dan wordt definitief de buitencategorische status van dit historisch literaire werk vastgesteld'', zegt Steph Scholten, directeur Erfgoed van de UvA. ''Ik ken geen ander boek dat honderdvijftig jaar na dato nog zo leeft en mensen inspireert.''
Het boek van Multatuli - pseudoniem van Eduard Douwes Dekker - is een aanklacht tegen de onderdrukking in voormalig Nederlands-Indië. Het verscheen op 15 mei 1860. Scholten: ''Het boek had meteen een grote impact. Iedereen besefte: dit is explosief materiaal. Daar zijn onze Irak-affaires niets bij. En het is ook nog eens geschreven in een geweldige literaire vorm.''
Het schrift met het originele handschrift is tot en met eind mei te zien op de tentoonstelling 'Het is geen roman, 't is een aanklacht!' in het instituut Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. (GPD)