Max Euwering voor schaaktrainer Eddy Sibbing

Schaakmeester Cor van Wijgerden heeft woensdag de Max Euwering doorgegeven aan Eddy Sibbing. De Euwering is een onderscheiding voor iemand die zich heeft ingezet voor het schaken in Nederland.

Melle Bos
null Beeld anp
Beeld anp

Sibbing is al vele jaren een bekende in de schaakwereld. Hij is meer dan dertig jaar schaaktrainer van de topjeugd van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB).

Ook geeft hij al dertig jaar les op basisscholen, om de interesse in het schaken onder de jeugd op te wekken. Sibbing is verder al tien jaar manager van het Max Euwe Centrum op het Max Euweplein.

"Het was geen enorme verassing," zegt Sibbing. "Van Wijngaarden was jarenlang mijn leermeester, en ik wist dat hij de ring wilde doorgeven aan iemand die veel heeft betekend voor de jeugdige schakers."

De ring is geen persoonlijk eigendom van de ontvanger. De drager is verplicht om de ring op een gegeven moment door te geven aan een persoon in Nederland die als een waardig opvolger wordt beschouwd.

Cor van Wijgerden had de ring sinds 2012 in zijn bezit.

Talent

De eerste ontvanger van de Max Euwering was Max Euwe zelf, in 1977. De Amsterdamse grootmeester kreeg de ring ter gelegenheid van het afsluiten van het Euwe-jaar 1976, het jaar waarin Max Euwe 75 jaar werd.

Sibbing zal de ring enkel dragen bij speciale aangelegenheden. "Normaal draag ik niet eens mijn trouwring, dus het zou een beetje vreemd zijn als ik de Euwering dagelijks zal dragen. Voor speciale evenementen haal ik hem zeker tevoorschijn."

Naast de Euwering is Liam Vrolijk uitgeroepen tot talent van het jaar. De 16-jarige Liam kon de prijs helaas zelf niet ontvangst nemen, omdat minderjarigen geen toegang hebben tot het casino waar de prijs werd uitgereikt.

Lees ook: 'Sommige mensen vinden schaken geen sport, maar kunst'

Eddy en de Euwering Beeld Max Euwe Centrum
Eddy en de EuweringBeeld Max Euwe Centrum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden