Mauro's lange weg naar Nederland

De kwestie rond de verblijfsvergunning van de Angolese asielzoeker Mauro heeft de gemoederen lange tijd beziggehouden. Een overzicht:

Mauro Manuel. Beeld anp
Mauro Manuel.Beeld anp

2007-2009: Mauro's eerste asielaanvraag wordt afgewezen. Ook een verzoek om een verblijfsvergunning op basis van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens wordt afgewezen.

juni 2011: De kwestie rond de dreigende uitzetting van Mauro komt voor het eerst aan de orde in de Tweede Kamer. Tegen zijn uitzetting wordt op het Plein in Den Haag geprotesteerd door middel van een potje voetbal tussen Mauro en zijn voetbalvrienden tegen Kamerleden van verschillende partijen.

september 2011: Toenmalig minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) laat de dan 18-jarige Mauro weten dat hij niet op een verblijfsvergunning hoeft te rekenen. Leers wil voor Mauro geen uitzondering maken. Het besluit leidt tot politieke ophef.

eind september 2011: Op aandringen van de Tweede Kamer belooft Leers de mogelijkheden nog eens te onderzoeken.

oktober 2011: Leers bepaalt dat Mauro toch terug naar Angola moet. Het debat daarover in de Tweede Kamer verloopt met veel tumult. Met name binnen coalitiepartner CDA bestaat grote verdeeldheid over de kwestie. Gesuggereerd wordt dat Mauro een studievisum aanvraagt, zodat hij toch in Nederland kan blijven of vanuit Angola weer kan terugkeren.

eind oktober 2011: Mauro krijgt tijdens een uitzending van Pauw & Witteman van staatssecretaris Henk Bleker een briefje, met daarin een uitnodiging voor een voetbalwedstrijd. 'Mooi niet", is de reactie van Mauro.

Diverse mensen en organisaties springen in de bres voor Mauro. Zo dringen hoogleraren erop aan om de jongen te laten blijven. Ook de kerken, Defence for Children en Mauro's voormalige voetbalclub laten zich niet onbetuigd.

1 november 2011: Op het Plein in Den Haag houden sympathisanten een demonstratie, waar Mauro zelf ook bij is. Bij die gelegenheid wordt de bekende foto van Mauro met een traan op zijn wang gemaakt. Op dezelfde dag wijst een meerderheid van de Tweede Kamer een verblijfsvergunning voor Mauro af.

december 2011: Mauro blijkt foute gegevens te hebben aangeleverd, maar het ministerie zegt hem die niet aan te rekenen. Op 20 december krijgt hij krijgt een studievisum, dat geldig is tot 1 september 2012.

maart 2012: Gerd Leers zegt in Trouw dat Mauro heeft gejokt over zijn achternaam en geboortedatum en voegt eraan toe: 'Wie de boel belazert, kan niet blijven". De opmerkingen leiden opnieuw tot politieke commotie.

december 2012: Het kabinet besluit tot een kinderpardon voor jonge asielzoekers die al minstens 5 jaar in Nederland zijn en aan een aantal voorwaarden voldoen. Er komt ook een overgangsregeling. Die zal volgens staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) ook een oplossing bieden voor Mauro.

maart 2013: Mauro heeft zijn verblijfsvergunning. Die wordt hem toegekend in het kader van het kinderpardon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden