Maud van de Reijt winnaar Nationale Scriptieprijs

De Nationale Scriptieprijs is beëindigd. Daarvoor in plaats hebben de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en Het Parool de Essayprijs in het leven geroepen.
Lees hier meer over de Essayprijs 2009.

Winnaar van de Nationale Scriptieprijs 2008 is Maud van de Reijt met haar scriptie 'Zestig jaar herrie om twee minuten stilte'
.

De winnende scriptie Zestig jaar herrie om twee minuten stilte gaat over de dodenherdenking rond 1995. Vanaf dat jaar zijn voor het eerst Duitsers aanwezig bij lokale herdenkingen. Bij de nationale herdenking op de Dam bleven zij nog lang taboe.

De schrijfster van de scriptie onderzocht twee van deze lokale herdenkingen, in Nijmegen en in Venray. Zij plaatst de komst van de Duitsers in het kader van de maatschappelijke en politieke veranderingen in de jaren negentig, toen de oorlogsgeneratie aan het uitsterven was en de Europese samenwerking steeds inniger werd. De 'excuus-Duitser' kwam goed van pas om de herdenkingsplechtigheden in een nieuw, internationaal jasje te steken.

De scriptie is geschreven in een prettige toon, zonder de neerbuigendheid die bij dit soort onderzoek zo vaak optreedt. De uiteindelijke conclusie mag verrassend heten.

De jury was unaniem in zijn oordeel: dit is de winnende scriptie. Omdat de scriptie ook goed geschreven is, plaatsen wij hierbij het enigszins bekorte slothoofdstuk van de hand van winnaar Maud van de Reijt. (MARC LAAN)

Het juryrapport

De winnende scriptie: Zestig jaar herrie om twee minuten stilte

De genomineerden

Alle deelnemers

Het Parool en de Universiteit van Amsterdam loven 3.500 euro uit voor een scriptie die kan dienen als basis voor een opmerkelijk journalistiek verhaal.

De wedstrijd staat open voor studenten aan Nederlandse universiteiten en hogescholen die dit jaar een scriptie afronden. De winnende scriptie krijgt, net als circa acht genomineerde werkstukken, bovendien ruime aandacht in Het Parool.

Voorzitter van de jury is Bas Haring.

Deelname staat open voor elke student die dit studiejaar een scriptie afrondt aan een Nederlandse Universiteit of HBO-instelling.

Klik hier voor het reglement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden