Plus

Mattie Valk: 'Radio zit zo in mijn bloed, ik moet door'

Hij kreeg van alles over zich heen, maar radio-dj Mattie Valk zweeg na de tumultueuze breuk met voormalig collega Wietze de Jager. Nu hij aan het begin staat van een nieuw radioavontuur bij Qmusic, doorbreekt hij de stilte. 'Onze relatie is kapot, dat is het ergste.'

'Ik hoop ooit met Wietze te proosten op wat we samen hebben neergezet'Beeld Shody Careman

Het was afgelopen voorjaar een vreemde gewaarwording voor Mattie Valk (32) als hij in Rotterdam die tram zag rijden. De tram met die enorme beeltenis van Mattie én Wietze, het ­radioduo dat al even geen duo meer was. "Natuurlijk was dat gek, héél gek." Hij trekt nu nog verbaasd zijn wenkbrauwen op. "We staan op een tram, man! En tegelijk besefte ik: onze relatie is gewoon stuk."

Voor het eerst doet hij zijn verhaal. Mattie Valk, de radio-dj die met Wietze de Jager bij Qmusic een ongekende opmars beleefde. Die Nederland verbijsterde met het verhaal dat hij niet de vader bleek te zijn van de tweeling van zijn, inmiddels, ex-vriendin. En de man die ­onderwerp van discussie werd toen het succesvolle radioduo klapte.

Het duo wilde verkassen naar Talpa Radio, maar Mattie tekende een lucratief contract met Qmusic, in de hoop dat Wietze ook zou blijven. In een emotionele mail noemde Wietze zijn ­kameraad een 'matennaaier' en 'bedrieger'. Drie maanden later steekt Mattie deels de hand in eigen boezem. "Ik had bepaalde dingen ­anders moeten aanpakken."

Even terug in de tijd. Op een dag komt Talpa bij je langs.
"Vijf jaar geleden kende niemand ons. Wilden we het opnemen tegen de grote jongens. Dat is gelukt. Een droom waar we keihard voor hebben gewerkt. Dan gebeurt er iets. Zie het als een goed huwelijk waar na vijf jaar plotseling een prachtig mooie vrouw voorbijkomt. Kies je dan voor het avontuur en het risico of ga je voor veiligheid en loyaliteit?

"Ik koos voor dat laatste, maar ik heb me te veel laten meeslepen. Ik heb te lang getwijfeld, ben te veel confrontaties uit de weg gegaan, wilde het zelf oplossen. Ik heb altijd de intentie gehad om met Wietze verder te gaan, maar ergens in dat traject zijn we elkaar kwijtgeraakt."

Veiligheid en loyaliteit of was er sprake van een lucratief contract van zes ton en een Tesla?
"Op het moment dat je een succesvol radio­programma maakt en je bent populair, dan ­horen daar bepaalde bedragen bij, dat is inmiddels ook geen geheim meer, maar geld is nooit doorslaggevend geweest. Ik heb voor Qmusic gekozen. En ik hoopte dat Wietze ook deze ­keuze zou maken."

Dus die zes ton en een Tesla kloppen niet?
"Ik rijd geen Tesla. Weet je, het verhaal ging ook dat ik een solocontract had getekend. Onzin. Ik had al een vast contract bij Qmusic en ik ­besloot om te blijven. Er werd gesproken over 'de grote Mattie show', maar dat is nooit de ­intentie geweest."

"De kracht van Mattie en Wietze was juist dat we elkaar zo aanvulden, waarom zouden we daar iets aan willen veranderen? Bovendien, dan zou er nu toch ook geen ruimte zijn voor Igmar en Fien, met wie ik nu samenwerk?"

Jouw imago heeft een deuk opgelopen. Wat vind je ervan dat je bij het grote publiek te boek staat als geldwolf en matennaaier?
"Dat vind ik heel moeilijk. Laat ik zeggen dat mijn intenties nooit verkeerd zijn geweest. Dit traject was ook veel langer en groter dan die mail van Wietze die in de krant stond. We kunnen alles oprakelen, maar dan krijg je zo'n welles-nietesspelletje. Ik had duidelijker moeten zijn, maar dat hangt er heel erg mee samen dat ik niet goed wist wat me overkwam."

"We zaten dagelijks in onze jongensdroom. Konden bij wijze van spreken vijf jaar lang elk half jaar champagne drinken, omdat het zo goed ging. Dan komen ook spanningen vrij. Er hangt zo veel af van de keuzes die je maakt. Maar het ergste vind ik nog wat het voor mijn relatie met Wietze heeft betekend."

Heb je nog contact met Wietze?
"Nee, en dat betreur ik. Hij heeft me een mail gestuurd, die heel Nederland heeft gelezen. Ik heb wel pogingen ondernomen, maar praten is voor hem geen optie meer. Kijk, wij gingen niet elk weekend de kroeg in, maar hadden samen iets unieks. De meeste pijn zit 'm voor mij in het feit dat onze relatie stuk is, maar ik hoop dat we in de toekomst, en dat zal niet morgen zijn, een keer een biertje kunnen drinken en kunnen proosten op wat we samen hebben neergezet."

Ben je lastig gevallen in de kroeg of op straat?
"Het was ongelooflijk wat er op de social media werd gezegd. Daar heb ik me wel over verbaasd. Op straat viel het mee."

Hetzelfde gebeurde toen Mattie, een jaar eerder, op de radio bekendmaakte niet de vader te zijn van de tweeling van zijn vriendin. Wekenlang hadden zijn luisteraars meegeleefd met de opgetogen dj en de te vroeg geboren meisjes. De bedrogen presentator zat maanden thuis. "Interessant hoe het kan lopen," zegt Mattie. "Een jaar geleden wilde iedereen een arm om me heen slaan, nu ben ik een klootzak."

Hoe verwerk je zo'n bizarre gebeurtenis?
"Het is een persoonlijk drama dat je voortdurend heen en weer slingert. Teruggaan naar ­bepaalde momenten kan bijna niet. 'Hoe voelde je je op die dag, wat dacht je toen...' Het was voor mij één groot proces waar ik door­-heen moest. Supermoeilijk. En dat kost tijd. Ik heb het op mijn eigen manier verwerkt. Met dank aan mijn familie en aan een trouw clubje vrienden dat ik al kende vo­or mijn radiotijd."

Je zat maanden thuis. Hoe kwam je de dagen door?
"Je gaat doen waar je zin in hebt. Ik ben enorm gaan sporten. Dan hoefde ik nergens aan te denken. Ik ben een filmfreak, ging naar de bioscoop. Eten met vrienden."

En losgegaan in het uitgaansleven?
"Mensen denken dat vaak, maar nee, geen rock-'n-rollverhalen, hoor. Ik ben nog steeds dezelfde Mattie als ervoor. Niet zo wild. Ik ga wel uit met vrienden. Hou ook van een biertje, maar niets bijzonders. En geloof me, als je een ochtendshow doet, wil je in het weekend ook wel eens op tijd naar bed."

Heb je je ex gesproken, de tweeling gezien?
"Ik heb met mezelf afgesproken: als het anderen aangaat, zeg ik er niets over."

Ben je op de radio terughoudender geworden met het praten over privézaken?
"Toen ik terugkwam op de radio, heb ik meteen gezegd: ik ga geen andere radio maken om wat er gebeurd is. Ik ga mijn stijl niet aanpassen. Het is juist onze kracht geweest dat we persoonlijke dingen deelden."

Dus als je weer verliefd bent, of een nieuwe vriendin hebt, dan horen we dat straks weer op de radio?
"Ja hoor, waarom niet? Dat hoort bij mijn manier van radiomaken. Komt ook door Qmusic, hier zijn de mensen echt. Ik heb vanaf nu de kans iets nieuws te proberen, ­samen met Fien en Igmar. Die Igmar is een jonge gast, een van de grootste talenten die er rondlopen in de radiowereld. Fiens rol als nieuwslezeres wordt verder uitgebouwd en we gaan werken met ­deskundigen als Frank Evenblij en Fred van Leer."

Heb je overwogen om te stoppen?
"Ik heb het heel moeilijk gehad. Deze zomer ben ik met een vriend op vakantie geweest naar Ibiza. Een paar feestjes, maar heus niet elke avond met zes meter bier op naar bed. Ik heb rustig kunnen nadenken."

"Lekker op een bedje op het strand. Een boek gelezen over JFK, zó'n pil. Dan lig je de ene dag te piekeren, denk je: mijn hemel, wat is er allemaal gebeurd? En de andere dag denk je na over hoe het verder moet. Bij terugkomst vond ik het onwijs spannend om die eerste uren weer op de radio te zitten."

"En ik ga niet liegen: je bent jezelf ook even kwijt. Je weet vijf jaar lang hoe je de bal terugkrijgt, en nu was het even zoeken. Maar die radio zit zo in mijn bloed. Het is zó wat ik hoor te doen. Als ik nu besluit te stoppen, sta ik volgende week weer met hangende pootjes hier aan de deur."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden