Han Lips

Matthijs van Nieuwkerk vol ontzag voor kunst met vijf sterren

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: DWDD Schapenkunst.

DWDD, NPO 1.Beeld Screenshot

Matthijs van Nieuwkerk mag in DWDD graag kunst naar de gewone tv-kijker brengen. Donderdag had Van Nieuwkerk de nieuwe kunstfilm van Jeroen Eisinga, die eerder zijn hele lichaam met bijen bedekte en dat vastlegde als kunst.

Het nieuwe project van Eisinga behelsde een pastoraal tafereel van een kudde schapen in de sneeuw bij een bijna dichtgevroren wak. Twee schapen zijn in de put gevallen en verdronken, maar verder is het een rustgevend tafereel. De gehele film duurde een uur en Van Nieuwkerk was er lyrisch over, al gaf hij toe het uur niet uitgekeken te hebben. Maar NRC gaf er vijf sterren aan dus het móest wel topkunst zijn.

Maar toen kwamen de spoilers: Van Nieuwkerk ging uitleggen dat het tafereel was geënsceneerd. Eisinga had zeventig schapen getransporteerd naar Finland, plus twee dode schapen. Daar was een wak gehakt en zelfs de sneeuw bleek ter plekke op het land gespoten. Fake art dus.

Maar waarom zo veel moeite doen in Finland als het tafereel bij wijze van spreken in het Westerpark achter de DWDD-studio had kunnen worden nagebootst?

Die hamvraag bleef achterwege, ook met Adriaan van Dis als tafelheer. Vol ontzag voor kunst met vijf sterren zaten Van Dis en Van Nieuwkerk schaapachtig naar de schapenkunst te kijken, zoekend naar duiding.

Eisinga orakelde 'de dood is het laatste ding dat zich verzet tegen de inkapseling van het imaginaire'.

Zelfs gast Jeroen Dijsselbloem keek hier heel moeilijk bij, terwijl hij de laatst overgebleven Nederlander is die de brexit begrijpt.

De onbegrepen kunstenaar verzekerde dat geen schaap ook maar longontsteking had opgelopen, maar Lips wilde bijna zijn museumjaarkaart inruilen voor het lidmaatschap van de Partij voor de Dieren.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden