Matisse in 'nazi-kunstschat' Gurlitt is van joodse familie

Een Duitse taakgroep die onderzoek doet naar de kunstcollectie van de onlangs overleden verzamelaar Cornelius Gurlitt is tot de conclusie gekomen dat een werk van Henri Matisse uit de verzameling in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's werd geroofd van kunsthandelaar Paul Rosenberg. Het gaat om het schilderij 'Vrouw zittend in een leunstoel' dat Matisse in 1921 schilderde.

Enkele van de ruim 1500 schilderijen die in het huis van de Duitser Cornelius Gurlitt werden aangetroffen. Beeld AFP
Enkele van de ruim 1500 schilderijen die in het huis van de Duitser Cornelius Gurlitt werden aangetroffen.Beeld AFP

Het schilderij was een van de ruim 1500 kunstwerken die in 2012 in het appartement van Gurlitt in München werden aangetroffen. Gurlitt overleed begin mei op 81-jarige leeftijd. Volgens het hoofd van de taakgroep, Matthias Henkel, is niet duidelijk hoe Gurlitt aan het schilderij is gekomen. Wel is volgens hem duidelijk dat het schilderij het 'rechtmatig eigendom' van Paul Rosenberg is.

De advocaat van de familie Rosenberg, Chris Marinello, zei dat de familie niet op de hoogte is gesteld van de vondst voordat deze gisteren wereldkundig werd gemaakt.

Erfenis vader
Gurlitt erfde de collectie, met werken van onder anderen Pablo Picasso en Henri Matisse, van zijn vader. De Duitse autoriteiten vermoeden dat Gurlitts vader Hildebrand schilderijen heeft gekocht die door de nazi's werden geroofd van joden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden