Materiële schade in Gaza bedraagt 1,3 miljard euro

De schade aan de infrastructuur betreft onder meer de verwoesting van twee bruggen, 1500 fabrieken, fabriekjes en winkels, en voorts benzinestations, elektriciteitsverdeelstations, hoofdwaterleidingen en hoofdrioleringen. Foto EPA/Ali Ali

GAZA-STAD - De materiële schade die de drieweekse oorlog tussen Israël en Hamas heeft toegebracht aan de Gazastrook, beloopt naar schatting 1,9 miljard dollar (1,3 miljard euro). Dat heeft het statistisch bureau van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah berekend.

De schatting betreft de herstelkosten van de verwoeste of beschadigde bebouwing en infrastructuur, de kosten van opruimingswerkzaamheden en de schade die is toegebracht aan de toch al zeer verzwakte economie van Gaza.

Volgens de Palestijnse Autoriteit (en dus niet Hamas, die zich over materiële schade nog niet heeft uitgelaten) zijn 4100 huizen volledig verwoest en zijn er 17.000 beschadigd. Voorts zijn 25 scholen en gebouwen op het terrein van de universiteit van Gaza verwoest, en naar schatting tachtig tot negentig overheidsgebouwen.

De schade aan de infrastructuur betreft onder meer de verwoesting van twee bruggen, 1500 fabrieken, fabriekjes en winkels, en voorts benzinestations, elektriciteitsverdeelstations, hoofdwaterleidingen en hoofdrioleringen. Volgens de schattingen van Ramallah is tachtig procent van alle landbouwbedrijven in Gaza beschadigd en zijn de meeste oogsten vernietigd.

De schattingen van de VN, zowel van het hoofdkwartier in New York als van de organisatie in Gaza, stemmen in grote trekken overeen met deze cijfers. Het VN-hoofd voor humanitaire hulp, John Holmes, zei gisteren in New York: ''Het mag dan niet erg duidelijk zijn wie het conflict precies heeft gewonnen, maar het is naar mijn mening tamelijk duidelijk wie heeft verloren, en dat was de burgerbevolking van Gaza, en in mindere mate de burgerbevolking in het zuiden van Israël.''

Holmes wilde niet ingaan op de exacte kosten van de wederopbouw. ''In eerste instantie zijn honderden miljoenen nodig. Voor de volledige wederopbouw zullen we moeten rekenen in miljarden. Er zijn ook vijftig gebouwen van de VN beschadigd. We hebben dus ook zelf een grote hoeveelheid herstelwerk te verrichten.''

Saoedi-Arabië heeft inmiddels een miljard dollar toegezegd voor de wederopbouw van Gaza. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden