Matchingdagen UvA zorgen nauwelijks voor minder uitval

De matchingdagen op de Universiteit van Amsterdam, die vwo'ers verplicht moeten volgen om te kunnen studeren, leidt nauwelijks tot minder uitval van studenten in het eerste jaar.

Hanneloes Pen
Universiteiten organiseren matchingdagen, waarbij de aankomende student hoorcolleges volgt, aan werkgroepen deelneemt en een toets aflegt. Beeld Rink Hof
Universiteiten organiseren matchingdagen, waarbij de aankomende student hoorcolleges volgt, aan werkgroepen deelneemt en een toets aflegt.Beeld Rink Hof

Dit blijkt uit onderzoek naar het resultaat van de UvA Matching van de afgelopen vier jaar. Ruim 11.000 studenten aan de UvA kijken dezer dagen of de gekozen studie echt bij hen past. Bij de VU zijn dat er 6840 studenten.

In 2017 kende de UvA 11,7 procent uitschrijvingen, in 2016 lag dit op 12,9 procent. "We zien weliswaar dat de uitval onder eerstejaars licht is gedaald, maar er is geen causaal verband tussen die daling en de matchingprogramma's. Het kan aan meerdere dingen liggen," zegt Brigitte Widdershoven, beleidsmedewerker van de UvA.

Realistisch beeld
Universiteiten organiseren matchingdagen, waarbij de aankomende student hoorcolleges volgt, aan werkgroepen deelneemt en een toets aflegt. De vwo'er is pas toelaatbaar als hij de matching en het daaraan gekoppelde tentamen - soms een schrijfopdracht - heeft gedaan.

Bij de UvA neemt het matchingprogramma gemiddeld drie tot vijf dagen in beslag. De 900 vwo'ers die zich hadden aangemeld voor de populaire studie rechtsgeleerdheid, moesten twee hoorcolleges contractenrecht en constitutioneel recht volgen. Daarna moesten zij zich buigen over een 140 pagina's tellende syllabus om het drie uur durende tentamen te kunnen afleggen.

"We leuken het niet op. We geven niet alleen colleges strafrecht maar willen een realistisch en representatief beeld laten zien. Contractenrecht en constitutioneel recht zijn de vakken die ze in het eerste jaar krijgen. Dat moeten ook de studenten weten die vanwege de populaire advocatenserie Suits op Netflix naar ons zijn gekomen," zegt Marjoleine Zieck, UvA-hoogleraar international refugee law.

Een docent van future planet studies gaf in het eerste jaar van de UvA Matching tijdens zijn hoorcollege aan vwo'ers enkele scheikundige formules. "Door de zaal ging een schokgolf. 'Moet je dat ook weten?' Op de site stond dat scheikunde niet verplicht was. Een aantal studenten haakte af. De docent was geschrokken," zegt Zieck.

Een cadeautje
Volgens Zieck is dit geen ontmoedigingsbeleid. "Nu ervaren ze dat scheikunde belangrijk is en kunnen ze eventueel in de vakantie het vak bijwerken. Je wilt niet dat studenten in het eerste jaar uitvallen omdat ze een onjuist beeld van de studie hadden."

In het onderzoek is gekeken of de matchingprogramma's een afschrikkende werking hebben. Widdershoven: "We hebben na afloop studenten gebeld waarom zij na de matchingdagen besloten niet op onze universiteit te studeren. De een bleek naar het conservatorium te gaan, de ander wilde toch geneeskunde studeren waarvoor ze was toegelaten en de derde nam een tussenjaar."

Enkele dagen na de matching krijgt de aankomende student de uitslag van de toets en een niet-bindend studieadvies. Ook bij een negatieve uitslag kan de student alsnog de studie volgen. "Matching is pure service. Een cadeautje aan de student," aldus Zieck.

Uit de studie blijkt dat een student die een positief studieadvies krijgt, minder snel uitvalt en iets meer studiepunten in het eerste jaar haalt.

Lees verder: Geen verkooppraatjes: kijkje op matchingdag econometrie

Rahil. Beeld Tammy van Nerum
Rahil.Beeld Tammy van Nerum

Rahil Parwaz (20)

Een studie econometrie staat voor Rahil, die meedeed aan de matching aan de VU, gelijk aan veel geld verdienen.

"Ik hou van mooie auto's en mooie huizen. Ik kan na deze studie bij de overheid of het bedrijfsleven werken, bijvoorbeeld bij Unilever. Het is de enige studie waarvoor ik me heb aangemeld."

"|Ik hou van wiskunde en economie. In deze studie komen deze vakken samen." De matching­dag bevestigt hem nog eens dat econometrie een goede keuze is. "Ik had eigenlijk wel zin in een college of werkgroep."

Yonah Beeld Jesper Boot
YonahBeeld Jesper Boot

Yonah Sint Nicolaas (18)

Yonahs vader kan diepgaande gesprekken voeren over de meest simpele dingen. "Dat irriteerde me vroeger soms maar nu wil ik, net als mijn vader, filosofie studeren aan de UvA."

"De colleges op de matchingdag sterkten me in mijn mening dat dit mijn studie is. Filosofie is goed voor je zelfontplooiing. Je leert over jezelf en de wereld nadenken."

Het vooraf toegestuurde artikel over passieve en actieve euthanasie vond ze interessant. "Eerst dacht ik: o nee, een hele lap in het Engels. Maar het was begrijpelijk ­geschreven."

Merel Beeld Jesper Boot
MerelBeeld Jesper Boot

Merel van Hengstum (17)

Merel wil later iets gaan doen in de media of journalistiek. Ze heeft zich aangemeld voor de studie communicatiewetenschap aan de UvA. Even twijfelde ze of ze niet beter aan het hbo kon gaan studeren.

"Maar mijn omgeving pleitte hevig voor de universiteit." Het hoorcollege statistiek dat zij naast het vak inleiding communicatiewetenschap tijdens de ­matching kreeg, schrok haar niet af.

"Ik ben geen wiskundetalent maar als ik mijn best doe, kan ik het wel. Nu weet ik tenminste dat dit ook deel uitmaakt van de studie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden