Plus

Matching is een kwestie van kiezen: 'Ik wil geen pesterijen'

Meer dan 7500 achtste­groepers in de stad kiezen deze maanden een middelbare school. Het Parool volgt leerlingen tijdens de schoolkeuze, tot aan de uitslag van de matching.

Tyara Dalloesingh (11)Beeld Carly Wollaert

De komende maanden struinen duizenden kinderen open avonden en dagen af. Op 5 april horen ze dan of ze op hun favoriete school zijn geplaatst. Voor het eerst dit jaar is er een garantie op een school van de voorkeurslijst van de achtstegroepers.

Maar dan moeten de leerlingen wel minimaal 4 scholen (in het geval van vmbo basis en vmbo kader), 6 scholen (vmbo-t) of zelfs 12 scholen (havo en vwo) op hun lijst zetten. Een hele uitdaging.

Tyara Dalloesingh (11)
Basisschool: De Waaier in Oost
Voorlopig advies: vmbo-t
Favoriete school: IJburg­college 2

"Ik ben gaan kijken bij Spring High in Nieuw-West. Ik vond het een leuke klas, maar de school is nog niet klaar. Het eerste jaar zit je dan in een grote zaal, met allemaal vakken en mensen door elkaar. Ik ga ook nog kijken bij het IJburgcollege 1 en 2. IJburgcollege 2 lijkt me het leukst, en dat is ook dichterbij met de fiets of bus."

"Wat ik belangrijk vind, is dat er genoeg aandacht is van de leerkrachten voor alle vakken en de leerdoelen. En dat er geen pesterijen zijn op school. Ik wil geen school waar mensen zich beter voelen dan anderen, wat je veel ziet in highschoolfims. ­Iedereen is gewoon gelijk, ook qua cultuur. Loten lijkt me wel spannend. Ik wil naar het IJburgcollege 2, en het lijkt me vervelend als je dan op het Spinoza terechtkomt."

Jayrell Scheltens (11)Beeld Carly Wollaert

Jayrell Scheltens (11)
Basisschool: Polsstok in Zuidoost
Voorlopig advies: vmbo ­kader/theoretisch
Favoriete school: OSB

"Het belangrijkst vind ik dat een school een beetje dichtbij is. Daarom ga ik maar naar 3 scholen kijken in de buurt: OSB, Scholengemeenschap Reigersbos (SGR) en het Bindelmeercollege (BMC). Mijn vrienden hebben hetzelfde rijtje. Ik vind dat wel genoeg. Ik moet extra hard mijn best doen nu, want dan krijg ik misschien vmbo-t."

"Als ik bij een school op bezoek ben, kijk ik hoe ik me voel als ik daar binnenkom en naar hoe de docenten tegen me zijn. Het gebouw vind ik ook belangrijk. Van mijn zus weet ik dat je op OSB laat uit bent. Maar ik vind het leuk dat je de eerste jaren met gemengde adviezen in de klas zit.

"Het is echt wel spannend dat loten. Want ik wil gewoon naar de school die ik het leukst vind."

Ise Veninga (11)Beeld Carly Wollaert

Ise Veninga (11)
Basisschool: De Ark in ­Diemen
Voorlopig advies: VWO+
Favoriete school: Cartesius 2

"We hebben een schema gemaakt met 13 scholen en drie reservescholen. Nu lijkt me het Cartesius 2 het leukst, omdat je daar bijna geen huiswerk hebt. Het lijkt me wel spannend als ik zonder vriendinnen ben op de eerste schooldag, maar ik ga geen school kiezen alleen omdat mijn vriendinnen daar naartoe willen."

"Mijn moeder had al een eerste selectie gemaakt van verschillende scholen: de Vrije school, Vinse School of een brede school. Naar een gymnasium wil ik niet, want Grieks en Latijn zijn niet echt nodig. Ik kijk naar hoe het gebouw eruitziet en hoe de leraren lesgeven."

"Als me dat niet bevalt is het sowieso geen optie. Ik vind het niet zo belangrijk hoe ver een school is, alleen scholen in West vonden we te ver van Diemen. Loten vind ik best irritant. Als je graag naar een school wilt, en je wordt niet ingeloot is dat jammer. Ik hoorde dat een jongen vorig jaar op geen van zijn 16 keuzes kwam. Daar schrok ik wel van."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden