Plus

Matching: het komt wel goed, na de lijdensweg

Voor het vierde jaar op rij moesten alle achtstegroepers in de stad loten voor een plek op een middelbare school. Het resultaat is beter, maar een stresscircus blijft het.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Genoeg elf- en twaalfjarigen hebben slapeloze nachten gehad van de spanning of ze wel op hun favoriete middelbare school zouden worden geplaatst, maar ook voor schoolbestuurders en de onderwijswethouder was het dit jaar weer nagelbijten.

De veelvuldig vervloekte matching heeft na vier jaar geen goede trackrecord: in jaar één kwam een kwart van de leerlingen niet op de voorkeursschool, in jaar twee ontstond discussie over de voortzetting. Jaar drie, vorig jaar, telde 44 leerlingen die nergens een plek kregen. En dan was er nog het schandaal met de handvol kinderen die na een rechtszaak via de achterdeur alsnog werd geplaatst.

Dit jaar lijkt het leed minder groot. De vereniging van schoolbesturen Osvo bood voor het eerst een plaatsingsgarantie. Ook werd een proefmatching ingevoerd: een test waar ouders bij aanwezig mochten zijn om alvast te zien waar de grootste knelpunten komen.

Het heeft mogen baten. Meer dan 87 procent van de kinderen komt op hun favoriete school, bijna 97 procent zit in elk geval in zijn top 3, en 99 procent in de top 5. Dat is een stuk beter dan in 2015, toen slechts 74 procent op de eerste voorkeursschool kwam.

Berlage Lyceum
Maar er waren dit jaar ook minder kinderen die meelootten. 7420 zochten een middelbare school, tegen 7638 een jaar eerder. Dus de verbeteringen ten spijt: de bestuurders hebben ook mazzel gehad. Met de vertrekkende gezinnen uit de stad is er minder druk op de 64 middelbare scholen.

Slechts zes kinderen vonden voorlopig geen school. Daarbij is er dankzij de 'proefmatching' een andere verdeling van plaatsen gemaakt, zodat meer leerlingen op hun eerste voorkeur terechtkunnen. Scholen als het Berlage Lyceum, het Geert Groote College en het Hervormd Lyceum Zuid maakten meer plek in havo- en havo/vwo-klassen. Zo konden 49 extra leerlingen naar de school van hun eerste keuze.

Toch komt dit systeem elk jaar weer met een prijs. De matching is ooit ingevoerd om de pijn te verdelen, maar daar is wel onzekerheid voor in de plaats gekomen. Tot en met 2014 lootten alleen de scholen die te gewild waren om iedereen te plaatsen, met ruim 500 uitgelote elfjarigen tot gevolg.

Nu zitten alle 7400 leerlingen (en hun ouders) in de stress. Want zelfs kinderen die bijna zeker weten dat ze een plek zullen krijgen omdat ze voorrang hebben, stuiteren van de zenuwen. Ook het bezoeken van overvolle open dagen (soms staan er wel twintig gepland) trekt een wissel op gezinnen.

'Wishful thinking'
Kinderen die pas een ophoging van hun advies krijgen met de Cito-toets vallen na de matching tussen wal en schip: scoren ze beter, dan moeten ze opnieuw loten, met minder scholen om uit te kiezen. En dan moet de spannendste tijd, naar een nieuwe school gáán, nog beginnen.

Opvallend is dat het dit jaar lijkt alsof het weer aantrekkelijk zou kunnen zijn om te ruilen. Iets wat in het eerste jaar nog via de rechter is geprobeerd af te dwingen, zonder succes. Wie het Fons Vitae op één had, hoeft er niet te komen, terwijl de enige leerling die de school als twaalfde keuze had, er wel naartoe mag. En als 99 procent een school vindt in zijn top vijf, is het voor de overige 1 procent extra teleurstellend.

'Wishful thinking' noemt Rob Oudkerk, voorzitter van Osvo, het om alle leerlingen op hun favoriete school te krijgen. Maar een gegarandeerde plek in de top 5 en minder open dagen om te bezoeken moeten toch haalbaar zijn. Het zal in veel gezinnen een hoop rust geven.

Lees ook: Scholenjacht door de ogen van een matchingambtenaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden