Plus

Matching blijft een loterij: niet iedereen is tevreden

De toewijzing van middelbare scholen aan achtstegroepers verliep naar verwachting. Toch klinkt ook teleurstelling. Moeten we daar niet gewoon aan wennen?

84 procent van de achtstegroepers kan naar de voorkeursschool, 97 procent kan naar de school uit zijn of haar top vijf. Beeld Ellen Mandemaker
84 procent van de achtstegroepers kan naar de voorkeursschool, 97 procent kan naar de school uit zijn of haar top vijf.Beeld Ellen Mandemaker

Maak uw borst maar nat: de teleurstelling na matching zou de komende jaren wel eens kunnen verergeren, waarschuwt tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki.

"Er is zo veel te kiezen, en met het specialiseren van het onderwijs wordt die keuze relevanter. Tegelijk wordt het problematischer als je het dan niet toegewezen krijgt. Combineer dat met het mondiger worden door onder meer sociale media, dan zal dit een steeds groter onderwerp worden."

Donderdag werd de uitslag van de scholenmatching bekend. Bijna 84 procent kan naar de voorkeursschool, ruim 97 procent kan naar een school uit zijn of haar top vijf.

Een mooi resultaat, vindt Osvo, de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen van het voortgezet onderwijs, en ook de mensen achter de Petitie voor Matching zijn tevreden.

Reacties van opgeluchte ouders en kinderen druppelden binnen: de één had een heel hoog lotnummer, maar was toch op haar eerste voorkeur geplaatst, een ander kan zich neerleggen met school nummer twee.

Nazorg
Maar er was net zo goed verdriet. De Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam is teleurgesteld, verontwaardigde ouders lieten van zich horen.

Een zoon moet naar school nummer negen, een ander naar nummer zeven. Na alle ophef van vorig jaar leek het alsof dit jaar beter was nagedacht over de communicatie en de nazorg voor ouders en kinderen.

Maar op de teleurstelling kun je je misschien nooit helemaal voorbereiden. Zoiets verwacht je gewoon niet, klinkt het, ook al waren de risico's bekend, en inherent aan het systeem.

August Tellinga Beeld Mats van Soolingen
August TellingaBeeld Mats van Soolingen

August Tellinga (12)
Lotnummer 7144

“Ik voelde me heel verdrietig. Ik wilde naar Het Amsterdams Lyceum, maar ik ga nu naar mijn achtste keuze, het Berlage Lyceum. Ik wilde naar Het Amsterdams omdat ik daar een erg fijn gevoel kreeg. Er zat daar geen havo bij, maar alleen atheneum en gymnasium. Als ik het gymnasium niet leuk had gevonden, kon ik nog kiezen om naar het atheneum te gaan.
Ik was wel al op een open dag van het Berlage Lyceum geweest. Ik dacht toen wel: als het moet, dan ga ik wel gewoon naar deze school. Het Berlage Lyceum is beter dan andere scholen, maar ik had liever een school zonder havo erbij. Ik had ook niet verwacht dat mijn eerste keuze het zou worden, misschien de vierde. Ik had nooit verwacht dat het een van mijn laatste keuzes zou worden. Iedereen in mijn klas kreeg uiteindelijk keuze een tot en met vier. Dat vond ik nog het meest teleurstellend. In de appgroep was iedereen blij.”

Machteloosheid
Vorig jaar lieten wat ouders het er niet bij zitten en stapten naar de rechter. Voor zoiets belangrijks als de toekomst van je kind, zei een vader, grijp je naar dit soort middelen. Je moeten overgeven aan het lot kan voor een oorverdovend gevoel van machteloosheid zorgen. Maar is het echt zo erg dat je niet op je eerste voorkeursschool wordt geplaatst, maar op je vijfde?

Voor de Scholengids deed Het Parool een onderzoek naar de leerlingen die vorig jaar matchten. Daaruit bleek dat de meesten tevreden waren met hun school, die ze niet altijd op de eerste, tweede of derde plek hadden staan. Maar toch: betekent dat dat de zestien procent van de nu gematchte leerlingen die niet naar de school van hun voorkeur mogen, zich daarbij zullen neerleggen? Waarschijnlijk niet, zegt Tabarki: "De reuring zal toenemen. Amsterdammers staan er nu eenmaal om bekend niet erg gezagsvolgend te zijn."

Sarai Bank (11)
Lotnummer 845
"Ik ben heel erg blij. Het is mijn eerste keuze geworden, het Gerrit van der Veen College. Ik wilde daar graag naartoe omdat daar veel wordt gedaan met toneel en kunst. Dat is echt iets waar ik veel van hou. Ik was heel erg zenuwachtig over wat het zou worden. Ik fietste uit school snel naar huis en om half vier keek ik meteen op internet. Ik was wel verrast dat het deze school is geworden, want er is daar volgens mij maar één klas met havo/vwo. Ik had niet verwacht dat ik een van die weinigen zou zijn. We hebben met de hele klas een groepsapp. Iedereen zei meteen waar hij of zij volgend jaar heengaat. De meesten hadden wel hun eerste of tweede keuze, maar een van mijn vriendinnetjes had haar negende keuze. Als ik zelf niet mijn eerste keuze had gekregen, had ik dat misschien niet eens heel erg jammer gevonden. Ik weet dat een school niet heel stom kan zijn."

Sarai Bank Beeld Mats van Soolingen
Sarai BankBeeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden