Matchfixing-rapport Europol schudt politiek wakker

Een dag nadat Europol in Den Haag opmerkelijke cijfers had gepresenteerd over matchfixing concludeerde ook de politiek dat de aanpak van omkoping in het voetbal verhoogde prioriteit moet krijgen.

Ivo Opstelten. Beeld anp
Ivo Opstelten.Beeld anp

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil hier een debat over met de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Directeur Frank Rutten van de belangenorganisatie ECV (Eredivisie CV) zocht dinsdag vooral naar een oplossing aan de basis. 'Als sport moet je je afvragen of je het wel goed moet vinden dat er overal op gewed kan worden. Op officiële wedstrijden wedden lijkt mij logisch maar op allerlei andere vormen is nauwelijks controle. Voor het manipuleren van een uitslag van een wedstrijd heb je meerdere spelers nodig, maar bij een gele of rode kaart of een inworp geldt dit niet', aldus Rutten.

Maar de politiek zit met een acuut probleem. Bij de 425 verdachten die op een of andere manier betrokken zouden zijn bij matchfixing zitten vijf Nederlanders. Opstelten stelde dinsdag dat hij van het Openbaar Ministerie (OM) de feiten wil hebben over die Nederlandse betrokkenen. 'Ik ga er vanuit dat Europol een heel goed rapport heeft afgeleverd. Nu moet ik even weten om wie het in Nederland gaat, dan kunnen we daar wat aan doen', aldus de minister.

De Tweede Kamer dringt aan op actie. 'Wij zijn als Kamercommissie allang met dit onderwerp bezig, het wordt tijd dat het kabinet het ook gaat doen', liet Renske Leijten (SP) weten. 'In 2012 hebben we er in de Kamer al over gesproken. Het is tijd dat we de regering uit de winterslaap halen', meende Hanke Bruins Slot (CDA). 'Er liggen sinds maandag ook concrete aanwijzingen.'

Minister Schippers maakte vorige week al bekend dat een gezamenlijk onderzoeksteam van de Universiteit van Tilburg, de Vrije Universiteit Amsterdam en Ernst & Young zich gaat verdiepen in de vraag of matchfixing in Nederland voorkomt. Met de door Europol gemelde vijf verdachten is de betrokkenheid onmiskenbaar, maar niet duidelijk is of er sprake is van beïnvloeding van wedstrijden of andere gokpraktijken.

Volgens PvdA'er Tjeerd van Dekken, die zich naar eigen zeggen al 2 jaar bezighoudt met onderzoek naar matchfixing, is het tijd dat justitie zich ermee gaan bemoeien. 'De minister van Justitie moet er een veel prominentere rol in gaan spelen. Dat is echt nodig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden