Matchfixing: geruchten genoeg, maar bewijs ontbreekt

Over matchfixing in Nederland deden lang veel verhalen de ronde, maar Ibrahim Kargbo is het nieuwe gezicht van een fenomeen dat ook de Nederlandse sport niet overslaat. De prof uit Sierra Leone zou als speler van Willem II in 2009 een wedstrijd tegen Ajax hebben gefixt.

Ibrahim Kargbo in het shirt van Willem II Beeld anp

Welke perspectief geeft de mogelijk gefixte wedstrijd Ajax - Willem II aan matchfixing in Nederland?
'Er worden nu namen en rugnummers genoemd', zegt Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit. Vorig jaar deed Olfers met een collega van de Universiteit Tilburg in opdracht van minister Edith Schippers een onderzoek naar matchfixing in Nederland.

Het verslag maakte aannemelijk dat ook in de Nederlandse sportwereld matchfixing plaatsvindt. Vier procent van de ondervraagde sporters en arbiters zei zelf ooit te zijn benaderd om geld te krijgen om de uitkomst van een wedstrijd te beïnvloeden. 27 procent dacht dat matchfixing zich in zijn of haar sport afspeelt.

Tot op heden is echter niemand in Nederland ooit veroordeeld voor sportieve fraude. 'En dat is nog steeds zo', aldus Olfers. 'Strafrechtelijk noch tuchtrechtelijk is Kargbo schuldig. Matchfixing aantonen is heel moeilijk.'

Kargbo en andere betrokkenen ontkennen dat ze ooit geld hebben aangenomen.

Wat betekent het voor de geloofwaardigheid van de Nederlandse competitie?
In concrete zin niets, want niemand is schuldig bevonden. Wel devalueert de beschuldiging aan het adres van Kargbo en een ploeggenoot het imago van de Eredivisie.

Het kan echter nog veel erger. In 2006 bleek in Italië in het Calciopolischandaal dat Juventusdirecteur Luciano Moggi scheidsrechters beïnvloedde om vóór Juventus en tégen concurrenten te fluiten. Op die wijze werd de titelstrijd beslist. Scheidsrechters hebben veel meer invloed op het verloop van een wedstrijd dan een middenvelder als Kargbo, ook als hij medespelers kan ronselen.

Kargbo zou 100.000 euro hebben mogen verdelen om met meer dan drie doelpunten te verliezen van Ajax. Dat is uiteraard een laakbare en strafbare handeling die bij herhaling zorgt voor lege stadions, maar op zich is een 4-0 nederlaag van Willem II in de Arena geen opzienbarend sportief resultaat.

Is Kargbo wel eens vaker opgevallen tegen Ajax?
Ja. Misschien kan Edgar Davids zich hem nog herinneren. In het seizoen 2006-2007 kon Ajax op de laatste speeldag van de competitie nog kampioen worden als Willem II met grote cijfers werd verslagen. Davids speelde die middag tegen Kargbo en de speler van Willem II was een soort eenmansleger. Hij ging voorop in de strijd en hij vocht zich helemaal leeg.

Mogelijk was ook bij die wedstrijd extra geld te verdienen voor Kargbo. Want op die laatste dag van de competitie konden ook AZ en PSV kampioen worden.

Het is niet ondenkbaar dat andere kampioenskandidaten destijds premies aan Willem II in het vooruitzicht hebben gesteld voor een resultaat dat Ajax van de titel afhield. De tegenstander van een concurrent financieel belonen bij winst is juridisch niet verboden in Nederland. Het is namelijk in lijn met het uitgangspunt van profsport: alle partijen willen winnen.

'Je moet ethisch wel vraagtekens zetten bij die handelwijze, vind ik', aldus Olfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden