Plus

Masters of LXRY in de RAI: 'Laat die vette jaren maar komen'

Helikopters, sportwagens, de snelste grachtensloep ter wereld en bubbelbaden: de beurs Masters of LXRY is van start gegaan in de RAI. 'Er komen prachtige mensen en het is zien en gezien worden.'

Maarten van Dun
De openingsavond trok gisteren zevenduizend vips. De beurs is open tot maandagavond Beeld ANP
De openingsavond trok gisteren zevenduizend vips. De beurs is open tot maandagavondBeeld ANP

"We willen weer." Als Yves Gijrath het zegt, klinkt het haast als een bevrijding.

Hij is de organisator van de gisteravond geopende Masters of Luxury (officieel: LXRY)-beurs in de RAI, de beurs voor luxe waar geen maat op staat. "Er leek geen einde aan de crisis te komen, we hebben echt moeten vechten om te overleven. Maar nu willen we weer."

Gijrath was ook al de organisator van de Miljonair Fair, de roemruchte voorloper van de beurs, totdat zijn bedrijven tijdens de crisis in grote problemen kwamen.

Maar nu is Gijrath terug. Een geschatte 50.000 bezoekers kunnen zich tot en met maandag vergapen aan een Mini Cooper ingelegd met Swarovskikristal, 'het duurste bed ter wereld' (bijna 120.000 euro), sportwagens en juwelen en, welja, een horloge dat een klassieke symfonie ten gehore brengt. De liefhebber kan zijn nieuwe speeltje op de beurs direct afrekenen.

Op de opening gisteravond verschenen zo'n zevenduizend gasten in galakleding Beeld ANP
Op de opening gisteravond verschenen zo'n zevenduizend gasten in galakledingBeeld ANP

Op de opening gisteravond verschenen zo'n zevenduizend gasten in galakleding, waarbij opviel dat de vrouwen vaak net iets slanker, langer en jonger waren dan de mannen.

Volgens de organisatie waren 'captains of industry, ondernemers en Bekende Nederlanders' uitgenodigd voor het exclusieve feestje. Aan bijzettafels met ingebouwde open haarden werd gesproken over de goede zaken in het leven, met uitzicht op een helikopter en bubbelbaden.

Happy few
Aan de bar van de stand van een botenbouwer treffen twee oude schoolvrienden uit Dordrecht elkaar. Grijze heren en op het oog niet onbemiddeld. "Hij was vroeger de knapste en ik de dom­ste. Nu woont hij in Kaapstad en ik in Marbella."

Met plezier wijzen ze elkaar op voorbijgangers. "Die is miljonair. Die is ook miljonair, want die zit in de scheepvaart, net als mijn vader vroeger."

Ze komen al jaren op de beurs, die volgens hen weer is opgeleefd na een paar tamme jaren. "Je staat hier toch minder lekker als je een paar jaar in de shit hebt gezeten. Nu kan het weer, laten we hopen dat er nu zeven vette jaren komen. Het is voor de happy few, maar dat geeft toch niet? Er komen prachtige mensen en het is zien en gezien worden."

Vetrolletjes bevriezen
Uiterlijk is dan ook belangrijk. Lindsey van het afslankconcept Cool­sculpting biedt een oplossing. Met trots legt ze uit hoe de miljonair (m/v) van overgewicht kan afkomen, door de boel te bevriezen.

"De vetrolletjes gaan tussen twee platen, die afkoelen tot min 11 graden. Daardoor wordt het lichaamsvet omgezet in kristallen. Die verlaten dan je lichaam. Supergezond. Zo raak je echt het laatste beetje vet kwijt."

Uiterlijk is ook geen vies woord voor Benno Leeser, de grote man van het Amsterdamse Gassan Diamonds, dat met een reusachtige stand aanwezig is op de beurs. De hele avond schudt Leeser de handen van de heren en zoent hij de wangen van de dames.

"Deze avond is een combinatie van uiterlijk en inhoud. Want uiterlijk is niets als er geen hart in zit," zegt hij.

Gijrath: 'Als het aan de bovenkant van de markt beter gaat, volgt de middenklasse vanzelf en daarna komt ook de onderkant van de markt' Beeld ANP
Gijrath: 'Als het aan de bovenkant van de markt beter gaat, volgt de middenklasse vanzelf en daarna komt ook de onderkant van de markt'Beeld ANP

De Amsterdamse juwelier is al present sinds de eerste Miljonair Fair. Leeser noemt de Masters of LXRY 'het belangrijkste weekend van het jaar'. "Hier worden heel veel eerste contacten gelegd, die we gedurende het jaar in de zaak terug­zien."

Leeser ziet de economie opleven. "In de winkel op de Dam zien we 25 procent meer Nederlandse klanten. Merken als Rolex zijn weer ongekend populair."

Nu er weer wat meer vlees op de botten zit, kijkt het toch wat prettiger naar een Afrikaanse safari, een buitenhuis in Bloemendaal of een thuisbioscoop. Makelaar Harry Mens noemde de luxebeurs van Gijrath weleens de graadmeter van de economie.

Gijrath: "Zo ver wil ik niet gaan, maar het sentiment is goed. Er worden megaomzetten gedraaid op de beurs. Als het aan de bovenkant van de markt beter gaat, volgt de middenklasse vanzelf en daarna komt ook de onderkant van de markt."

"Vanuit de politiek zijn we jarenlang gewaarschuwd voor de crisis. Maar nu het aantoonbaar beter gaat, verbaas ik me over de voorzichtigheid. Het is in Nederland kennelijk makkelijker om voorzichtig te zijn, dan om te zeggen: het gaat goed."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden