Masten gsm zijn geen gevaar

AMSTERDAM - Nederlanders die in de buurt van zendmasten voor umts en gsm wonen, hoeven niet te vrezen voor hun gezondheid.Uit onderzoek van het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken op 211 locaties is gebleken dat de elektromagnetische straling rond de zendmasten ver onder de limieten ligt die in Nederland gelden.

De resultaten van het onderzoek staan in het rapport Veilige Veldsterktes 2005-2007, dat het Agentschap vanochtend heeft gepubliceerd. Het bureau verrichtte de metingen niet alleen op willekeurige locaties waar geen klachten zijn, maar ook op specifieke plekken waar onder de bevolking veel zorgen over de sterkte van de antennes leven.

Voor gsm gelden limieten van 41 tot 58 volt per meter en voor umts 61 volt per meter. In verreweg de meeste gevallen (198 keer) vonden de onderzoekers een waarde van twee volt per meter. Eén keer werd tien volt gemeten. De andere twaalf zaten daartussen in.

De Gezondheidsraad stelde al in 2000 vast dat het absoluut geen kwaad kon in de buurt van een gsm-basisstation te wonen. Van overmatige opwarming van het lichaam door de straling of van andere effecten op de gezondheid was niets gebleken.

In Amsterdam hebben verschillende stadsdelen op aandrang van verontruste inwoners al toegezegd het aantal plekken voor de masten te verminderen. Zo klaagden in ZuiderAmstel bewoners van bejaardenhuis d' Oude Raai, waarop een paar masten stonden, over slapeloosheid, hartkloppingen en hoofdpijn. Ook in Tuindorp-Oostzaan werden klachten gemeld na de plaatsing van een mast.

In West werd de mast bij de Troelstraschool weggehaald, nadat bij enkele kinderen en een leerkracht kanker was geconstateerd. Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer zag zelf geen verband, maar wilde de verontruste ouders wel tegemoetkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden